Hoppa till huvudinnehåll

Nudel- och morotssallad med tomat- och vaniljdressing

Niklas mat
Niklas mat Bild: SVT / Andreas Hillergren 4087 3001 000

Niklas Ekstedt bjuder på en nudel- och morotssallad med glasnudlar och rättika. Över salladen ringlar han sin favoritdressing - vanilj- och tomatdressing. Ett recept han erkänner att "lånat" från en vän och kollega.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Sallad:
Täck en plåt med ett ark aluminiumfolie. Dela paprikorna på längden och kärna ur. Lägg halvorna på plåten med insidan nedåt. Sätt in i ugnen. Paprikorna är färdiga efter cirka 10-15 minuter då skinnet är svart. Ta ut paprikorna och låt svalna en aning innan du skalar och hackar dem. Låt dem inte bli för kalla, då blir det svårare att skala.

Koka glasnudlar enligt anvisning på förpackningen. Slå av i durkslag då de kokat klart och skölj ordentligt med kallt vatten. Låt rinna av. Dela tomaterna i två delar. Skala och slanta morötterna. Blanda i en skål. Smaksätt med olivolja, gourmetsalt och peppar. Blanda i den hackade paprikan. Skala rättikan och släng det yttersta skalet. Gör sedan strimlor av rättikan med en potatisskalare. Blanda rättikan tillsammans med nudlarna.

Tomat- och vaniljdressing:
Häll olivolja i en kastrull. Tillsätt tomatjuice. Skrapa ur fröna ur en vaniljstång. Lägg ner fröna och stången i kastrullen. Salta och peppra. Pressa ner limejuice. Rör om. Ge ett snabbt uppkok och ta bort från spisen. Ta upp vaniljstången.

Servera grönsakerna i mitten på två uppläggningsfat. Lägg nudlarna och rättikan runt om. Toppa med ruccola. Häll dressingen över nudlarna och rättikan. Peppra med ett litet drag över hela salladen.

Tips: Passar utmärkt till grillad entrecote eller lamm.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi