Hoppa till huvudinnehåll

Kenneths kräftkok

Kräftor och kräftskivor hör hösten till och om du kommit över levande kräftor kan du testa på att koka dem själv. Här kommer anvisningar av Min Morgons matexpert Kenneth Nars!

Ingredienser

  • vatten- 1 liter per tio levande kräftor
  • havssalt- grovt, 40 g per liter vatten
  • socker- två sockerbitar per liter vatten
  • dill- 2-3 färska kronor per liter vatten
Anvisningar: 

1. Granska att alla kräftor lever och skölj dem i lite kallt vatten.
2. Häll kokvattnet i en rymlig kastrull. Om kräftorna är stora kan man mäta upp några liter extra (inkl salt o socker) - kräftorna blir inte saltare av en större volym kokspad, så länge salthalten per liter hålls jämn.
3. Koka upp vattnet, häll i saltet och sockret.
4. Lägg i 1/3 av dillkronorna och koka några minuter, avlägsna dillen.
5. Då vattnet stormkokar lyfts kräftorna hastigt i vattnet, så att de täcks av vatten.
6. Lägg i 1/3 av dillkronorna och låt koka upp igen.
7. Då vattnet kokat med stora bubblor i cirka 2 minuter lyfts kastrullen av spisen, dillen avlägsnas, den sista färska krondillen läggs i koket och locket läggs på. Rör inte koket med fingrar utan endast med en ren sked eller kökstång.
8. Lägg kräftkastrullen i kallt vattenbad så att den svalnar så snabbt som möjligt. Om kräftkoket hålls svalt och under stängt lock håller kräftorna i cirka 2 dagar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi