Hoppa till huvudinnehåll

Lökpaj med ugnsbakad, kokt och stekt lök, tomat och getost

Lökpaj med ugnsbakad, kokt och stekt lök, tomat och getost
Lökpaj med ugnsbakad, kokt och stekt lök, tomat och getost Bild: Svenska Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),strömsö mat

Purjolök, burretanalök, schalottenlök, gul lök, rödlök, salladslök, vitlök. Ja, det finns att välja mellan. För mig är lök starten på all matlagning, men det går även att variera i all oändlighet. Den här gången gör vi en paj. Den här är inspirerad av en rätt från ett café i underbara Gordis, Provence. - Paul -

Ingredienser

Anvisningar: 

Mixa ihop alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare, låt vila i kyl. Riv ner degen i en pajform och tryck ut degen jämnt. Frys formen i ca 15 minuter. Förbaka pajskalet i ugn 175°C utan att den tar färg. Koka purjolök och burretanalök mjuka i lättsaltat vatten, kyl i kallt vatten. Lägg schalottenlökarna i ugnsform, salta och ringla över olivolja. Ugnsbaka ca 20 min i 200°C och skala därefter.

Dela salladslökarna på längden och grilla/stek hårt i panna med lite salt och olivolja. Vispa ihop ägg och mjölk, riv ner vitlöken och smaka av med salt och peppar. Fördela löken i pajskalet och fyll på med äggstanningen till kanten. Baka av på 190°C tills den har stelnat och fått fin färg.

Marinera lökringarna i vinäger och olivolja. Toppa pajen med grovskuren tomat, marinerade lökringar och basilika. Plocka getosten i bitar över.

Pauls lökpaj

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi