Hoppa till huvudinnehåll

Inläggningar (mormors skafferi)

Inläggningar (mormors skafferi)
Inläggningar (mormors skafferi) Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Nu går vi in i årets höjdpunkt och det är skördetiden. Här ger jag tips på att ta tillvara på allt genom att syra och konservera för att bygga ett underbart lager inför höst och vinter med sitt fattiga utbud av råvaror.

Ingredienser

Anvisningar: 

Nu går vi in i årets höjdpunkt och det är skördetiden. Det finns dock ett litet problem och det är att hinna ta tillvara på allt som trädgårdsland och skog har att erbjuda. Här ger jag tips på en bortglömd tradition som att syra och konservera för att bygga ett underbart lager inför höst och vinter med sitt fattiga utbud av råvaror.
- Paul -


Inlagd skogssvamp

Koka upp lättsaltat vatten och koka hastigt av all svamp. Kyl och häng av i ett durk slag.

Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad.
Fyll en glasburk med svamp och timjan. Slå på varmlag och tätförslut.

Inlagda rödbetor med kryddpeppar, ingefära

Inlagda rödbetor med kryddpeppar, ingefära

Koka rödbetor med skal i lättsaltat vatten tills en kniv lätt glider igenom. Kyl i kallt vatten och skala med fingrarna. Skär i klyftor och fyll en tätslutande glasburk. Koka upp vatten, ättika, socker och kryddor. Fyll upp burken och tätförslut.

Vinägersyrad steklök

Vinägersyrad steklök

Koka lökar i lättsaltat vatten i ca. 5 min. Kyl och skala. Lägg lökar i en kastrull och täck med vinäger. Koka upp och tillsätt övriga kryddor. Slå upp på glasburk och tätförslut.

Dragonvinäger

Dragonvinäger

Tryck ner örterna i en flaska. Slå på valfri vinäger. Låt det stå i 1-2 veckor. Sila sedan ut örterna.
Du får de är härligt smaksatt vinäger som passar utmärkt t.ex. till salladsdressingar eller bearnaisesås, och ger en härlig smak av färska örter mitt i vintern.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi