Hoppa till huvudinnehåll

Äppelkaka med riktig vaniljsås

Pauls Svenssons äppelkaka
Pauls Svenssons äppelkaka Bild: Svenska Yle / Strömsö äppelkaka

Goda äpplekakor finns det lika många som det finns glada matlagare och den viktigaste ingrediensen är naturligtvis äpplet. Anne valde äpplet Jaspin till sin paj och Pauls absoluta favoritäppelsort är Aroma. Det här receptet har många bra kvaliteter som att den t.ex. går att förbereda och frysa obakad, men det bästa är att den är helt sjukt god och saftig.

Ingredienser

 • 3 st höstäpple- (Äppelkaka)
 • 150 gram (g) smör- och 1 msk till formen, (Äppelkaka)
 • 1.5 deciliter (dl) strösocker- (Äppelkaka)
 • 2 ägg- (Äppelkaka)
 • 2.5 deciliter (dl) vetemjöl- (Äppelkaka)
 • 0.5 tesked (tsk) bakpulver- (Äppelkaka)
 • 1 tesked (tsk) vaniljsocker- (Äppelkaka)
 • 2 matsked (msk) grädde- (Äppelkaka)
 • 1 matsked (msk) kanel- till pudring, (Äppelkaka)
 • 2 matsked (msk) socker- till pudring, (Äppelkaka)
 • 10 st äggula- (Vaniljsås)
 • 150 gram (g) socker- (Vaniljsås)
 • 5 deciliter (dl) mjölk- (Vaniljsås)
 • 5 deciliter (dl) grädde- (Vaniljsås)
 • 2 st vaniljstång- (Vaniljsås)
Anvisningar: 

Äppelkaka

Lägg ut i klyftorna som en solfjäder

Sätt ugnen på 200°C. Smörj och mjöla en form med diameter på ca. 28 cm. Smält smöret och rör ner sockret. Rör ner ett ägg i taget. Sikta i de torra ingredienserna och tillsätt grädden. Häll smeten i formen.

Skala och kärna ur äpplena. Skär i tunna klyftor. Lägg ut i klyftorna som en solfjäder i formen och tryck ner i smeten. Strö över kanel och socker.

Grädda mitt i ugnen 30-35 min. Servera med riktig vaniljsås.

Vaniljsås

Det är makalöst enkelt att göra vaniljsås själv, jag lovar. Har marsansås eller vaniljvisp varit det stående alternativet, kommer du att få en riktig aha-upplevelse. Spara gärna vaniljstängerna efter koket, torka och mixa dem med strösocker så har du fått ett hemgjort vaniljsocker på köpet.

Gör så här:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Häll gräddmjölken över äggulorna under vispning. Det är viktigt att hälla gräddmjölken över äggblandningen och inte tvärt om för annars blir det äggröra.

Sjud blandningen till 84°C. Alternativt blås en ros på baksidan av en träslev. Om såsen delar på sig då du blåser på den, så att det bildas ett mönster som liknar kronbladen på en ros är såsen färdig. Det här händer vid 84-85°C. Om såsen hunnit bli för varm koagulerar äggulorna och resultatet blir äggröra. Dra av från värmen, sila vaniljsåsen genom en finmaskig sil för att få in kall luft och kyl ner snabbt.

Anne testar om såsen är färdig
Doppa en träslev i vaniljsåsen och blås på baksidan av sleven. Om det bildas ett mönster som liknar kronbladen på en ros är såsen färdig.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi