Hoppa till huvudinnehåll

Nordisk taco

Nordisk taco
Nordisk taco Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Taco är ett fenomen som bara finns utanför Mexico och har blivit en riktig helgfavorit för de flesta familjer. Dock tycker jag att det blir lite enformigt. Min idè den här gången är att göra innehållet lite mer nordiskt, men också godare och intressantare.

Ingredienser

Anvisningar: 

Taco är ett fenomen som bara finns utanför Mexico och har blivit en riktig helgfavorit för de flesta familjer. Dock tycker jag att det blir lite enformigt. Min idè den här gången är att göra innehållet lite mer nordiskt, men också godare och intressantare. Tänk på att älg är väldigt magert kött så stek inte för länge och använd gärna lite fläskfärs för att få en saftigare känsla.

Stek den finhackade löken tills den är gyllenbrun. Slå upp på ett fat. Hetta upp stekpanna. Stek älg och blandfärs i lite rapsolja. Blanda samtliga kryddor och mixa fint eller mortla. Tillsätt kryddblandning och lök. Slå på lite vatten och koka ihop. Smaka av med salt. Finriv vitlök och blanda med gräddfil, salt och peppar. Finskär purjolök.

Koka socker och vatten till gyllenbrun karamell. Tillsätt tärnat äpple och skaka om. Stick inte ner verktyg i blandningen för då kristalliseras sockret. Tillsätt lingon, ättika och chili. Koka ihop till krämig konsistens. Låt svalna. Lingon- och äppelkompotten passar bra till vilt och fläsk.

Stek svampen hastigt i het panna. Avsluta med lite finhackad lök, smör och salt. Servera varmt. Varva samtliga ingredienser i tortilla/tunnbröd.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi