Hoppa till huvudinnehåll

Tjeckisk söndagskaka

Tjeckisk söndagskaka
Tjeckisk söndagskaka Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

I Tjeckien är söndag den traditionella bakdagen. Så är det även för Blanca Schusterova som har flyttat från Böhmen till Rovaniemi där hon har en affär med specialkaffe.

Ingredienser

  • 1 deciliter (dl) mjölk- 37 grader varmt, Deg till del 1
  • 1 matsked (msk) socker- Deg till del 1
  • 1 matsked (msk) vetemjöl- Deg till del 1
  • 20 gram (g) färsk jäst- Deg till del 1
  • 0.5 deciliter (dl) socker- Deg till del 2
  • 6 deciliter (dl) vetemjöl- Deg till del 2
  • 70 gram (g) smör- Deg till del 2
  • 1 deciliter (dl) mjölk- Deg till del 2
  • 1 kilogram (kg) plommon
  • 50 gram (g) smör- Smuldeg
  • 50 gram (g) vetemjöl- grovt, Smuldeg
  • 50 gram (g) socker- Smuldeg
  • kanel- Smuldeg
Anvisningar: 

I Tjeckien är söndag den traditionella bakdagen. Så är det även för Blanca Schusterova som har flyttat från Böhmen till Rovaniemi där hon har en affär med specialkaffe. Till Finland kom hon för att studera och på fritiden guidade hon turister i Rovaniemi. Hon blev så förtjust i Lappland att hon beslöt sig för att stanna och bli företagare.

Om man undrar varför just söndagar är den perfekta bakdagen i Tjeckien säger Blanca att det är då familjen är tillsammans. Under kommunisttiden fanns det inte så mycket annat att göra än att ha familjen samlad, äta gott och ha mysiga kaffestunder.

Det ligger en stor ära bland de tjeckiska kvinnorna att ha en egen receptsamling. Somliga recept går i arv från mor till dotter och i dagens internetvärld diskuterar och byter tjeckiska kvinnor sina recept på nätet. Frukt skördas rikligt i slutet av sommaren och på hösten i Tjeckien. Bland annat plommon finns i mängder och därför görs det tjeckisk vodka och likörer med plommonsmak, plommonmarmelad, plommonsåser och naturligtvis kakor med plommon.

Deg del 1

Blanda ihop ingredienserna och låt stå 15 minuter under en duk på ett varmt ställe så att jästen börjar jäsa.

Deg del 2

Värm smöret i mjölken. Blanda i socker och vetemjöl i smör- och mjölkblandningen. Blanda ihop degen med del 1 (jästblandningen). Låt stå och jäsa 30-45 minuter på ett varmt ställe. Ta sedan 1 kg färska plommon. Tvätta dem och skär i klyftor.

Smuldeg

Blanda ihop ingredienserna till en smuldeg. Smöra en ugnsform och tryck dit den jästa degen. Sätt plommonklyftorna på degen så att skalet kommer neråt (annars blir bottnen för fuktig). Strö smuldeg ovanpå. Sätt in i ugnen 180 grader i ca. 30 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi