Hoppa till huvudinnehåll

Gravad saltrulle på älg

Gravad saltrulle på älg
Gravad saltrulle på älg Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Magdalena Forsberg är inte bara VM och OS medaljör i skidskytte, hon är också en stor gourmand och jägare. Det är inspirationen till denna fantastiska anrättning hon gjort tillsammans med Paul.

Ingredienser

Anvisningar: 

Magdalena Forsberg är inte bara VM och OS medaljör i skidskytte, hon är också en stor gourmand och jägare. Det är inspirationen till denna fantastiska anrättning hon gjort tillsammans med Paul. Att grava de oädla styckdelarna på älgen är ett ypperligt sätt att göra något trevligt och lyxigt som annars kanske bara skulle ha blivit en torr gryta. Värt att prova.

Saltrulle:
Magdalena och Paul i köket
Gnid in rullen med honung. Krydda med vitpeppar eller andra kryddor du tycker om (brukar ta litet cayennepeppar). Lägg rullen på en bädd av grovsalt och täck över rullen med salt. Ställ fatet i kylskåp, vänd rullen en gång per dygn. Ett kilo bör ligga en vecka i kylen. När gravningen är klar torkas det överblivna saltet bort, låt torka en timme i rumstemperatur innan servering. Skär upp i tunna skivor. Receptet är beräknat för 12 personer.

Utnyttja höstens skörd

Sojamarienerad svamp

Putsa svampen och skär i bitar. Hetta upp en stekpanna. Stek svampen gyllene i lite rapsolja. Tillsätt lök, vitlök, honung och soja. Slunga runt och smaka av med salt och vitpeppar. Receptet är beräknat för 4 personer.

Servering

Lägg tunt skivat kött i bottnen på tallriken. Fördela svampen över köttet. Lägg en krans med finhackad lök och ruccola i mitten. Toppa med rå äggula. Receptet är beräknat för 4 personer.

Vintips!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi