Hoppa till huvudinnehåll

Chips på rotsaker

Chips på rotsaker
Chips på rotsaker Bild: Svenska Yle/Strömsö chips

Är det något man borde ta patent på och sälja i butik, så är det jordärtskockschips, makalöst gott. Här är recept på chips på allt vi hittar i kylen och till det blir det så klart jordens bästa dipp.

Ingredienser

Anvisningar: 

Är det något man borde ta patent på och sälja i butik, så är det jordärtskockschips, makalöst gott. Här är recept på chips på allt vi hittar i kylen och till det blir det så klart jordens bästa dipp. Det man ska tänka på när man friterar grönsaker eller rotfrukter med mycket socker är att hålla låg temperatur för annars smakar det lätt bränt. 140 grader är perfekt.Chips på jordärtskocka, svartrot, rödbeta och palsternacka

Tvätta rotfrukterna. Hyvla tunna skivor (½-1 mm tjocka) med potatisskalare eller mandolin. Värm upp oljan till 140°C. Sänk ner skivorna av en sorts rotsak åt gången. Fritera tills de tystnar, ca 10 min. Lyft och lägg ut på hushållspapper. Salta och låt svalna.

Avokadofil

Kärna ur och skala avokado. Vispa slät med gräddfil och riven vitlök och smaka av med citronskal, saft och salt.

Ruccola crème med spenat och rapsolja

Skölj spenaten. Dela tomaten i 4 delar och skär ur kärnhuset. Lägg spenat, tomatkött och vitlöksklyftan i en matberedare. Mixa tills det blir en slät sås. Tillsätt oljan under mixning försiktigt i en tunn stråle så att oljan binder upp såsen till en tjock konsistens. Avsluta med att mixa i ruccola tills krämen är slät och korallgrön (inga prickar). Smaka av med salt och peppar. Förvara i kyl i tätslutande burk.

Hemgjorda rotsakschips

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi