Hoppa till huvudinnehåll

Ellas vintips till grekiska lammköttbullar med tomatsås

Ellas vintips till grekiska lammköttbullar med tomatsås
Ellas vintips till grekiska lammköttbullar med tomatsås Bild: Svenska Yle/Strömsö ella grüssner cromwell-morgan

Grekland är inte direkt känt för sina fantastiska viner trots att klimatet i landet är utmärkt för vinodling, men det finns trots allt några små personligheter i Alkos sortiment.

Anvisningar: 

Land möter land är ett utmärkt sätt att tänka när man ska välja vin till mat och här står Grekland i centrum. Grekland är inte direkt känt för sina fantastiska viner trots att klimatet i landet är utmärkt för vinodling, men det finns trots allt några små personligheter i Alkos sortiment.

Rött vin:

Tsantali Naousa Reserve från Grekland

Det är kryddigheten och de syrliga röda bären som skapar det här vinets profil. Vinet känns öppenhjärtligt och smakvälkomnande, speciellt om man häller över det i en karaff och låter det lufta ett tag. Särskilt elegant och tämjt är det inte, utan snarare som en kokande afton på en grekisk krog.

Vinets kryddighet och örtighet plockar fram kryddorna i lammköttbullarna och syrligheten i vinet matchar tomatsåsens karaktär. Smörklicken i pastan är viktig för att dämpa vinets livliga tanniner.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi