Hoppa till huvudinnehåll

Grekiska lammköttbullar med tomatsås och grekisk sallad

Grekiska lammköttbullar med tomatsås och grekisk sallad
Grekiska lammköttbullar med tomatsås och grekisk sallad Grekiska lammköttbullar med tomatsås och grekisk sallad Bild: Svenska Yle / Strömsö lamm,får,köttbullar,paul svensson,Strömsö,pasta,Tagliatelle,Grekland,Grekisk sallad,tomat,Tomatsås

Keftedes med salsa har jag bara ätit en gång när jag var i Grekland och minnet har en speciell plats i min smakbank. Smakupplevelsen beror på den högkvalitativa och färska fetaosten som kan vara svår att få tag på här i Norden. Men ge inte upp, prova er fram. Servera gärna rätten med en god sallad till och lite bröd eller pasta. - Paul -

Ingredienser

Anvisningar: 
Grekiska lammköttbullar

Blötlägg ströbrödet i mjölken. Fräs lök och vitlök i lite olivolja i en kastrull utan att det tar färg. Blanda färs med ströbröd, lök, fänkålsfrö, ägg och salvia. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rulla ca. 20 st stora köttbullar och stek runt om i olivolja i en stekpanna. Slå på tomatsåsen och sjud tills köttbullarna är klara.

Serveringstips: Nykokt, ångande tagliatelle med en klick smör.

Tomatsås

Värm upp en kastrull. Fräs lök, morot, vitlök, paprika, chili och lagerblad i olivolja utan att det tar färg i 30 min tills de blir mjuka och söta. Tillsätt vitt vin, timjan och tomat och sjud ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Grekisk sallad
Grekisk sallad

Tärna grönsakerna i samma storlek och blanda.

Vintips!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi