
Keftedes med salsa har jag bara ätit en gång när jag var i Grekland och minnet har en speciell plats i min smakbank. Smakupplevelsen beror på den högkvalitativa och färska fetaosten som kan vara svår att få tag på här i Norden. Men ge inte upp, prova er fram. Servera gärna rätten med en god sallad till och lite bröd eller pasta. - Paul -
Ingredienser
- 500 gram (g) lammfärs
- 50 gram (g) ströbröd- ekologiskt
- 1 deciliter (dl) mjölk
- 2 st schalottenlök- finhackad
- 1 st ägg
- vitlök- två klyftor, rivna
- 1 tesked (tsk) fänkålsfrön- rostade och mortlade
- salvia- en kvist, plockad och strimlad
- muskot- en knivsudd
- olivolja- till stekning
- salt och svartpeppar
- 1 st gul lök- finhackad (till tomatsåsen)
- 1 st morot- fintärnad (till tomatsåsen)
- vitlök- två klyftor, finhackade (till tomatsåsen)
- 1 st röd paprika- finhackad (till tomatsåsen)
- 0.5 st chili- finhackad (till tomatsåsen)
- 2 st lagerblad- färska och finhackade (till tomatsåsen)
- 3 matsked (msk) olivolja- (till tomatsåsen)
- 2 deciliter (dl) vitt vin- (till tomatsåsen)
- timjam- fem kvistar (till tomatsåsen)
- 500 gram (g) tomat- krossade (till tomatsåsen)
- salt och svartpeppar- (till tomatsåsen)
- 1 st gurka- (till salladen)
- 5 st tomat- (till salladen)
- 1 st silverlök- (till salladen)
- 100 gram (g) fetaost- hel bit (till salladen)
- 0.5 deciliter (dl) kalamataoliver- (till salladen)
- olivolja- (till salladen)
- svartpeppar- (till salladen)

Blötlägg ströbrödet i mjölken. Fräs lök och vitlök i lite olivolja i en kastrull utan att det tar färg. Blanda färs med ströbröd, lök, fänkålsfrö, ägg och salvia. Smaka av med salt och svartpeppar.
Rulla ca. 20 st stora köttbullar och stek runt om i olivolja i en stekpanna. Slå på tomatsåsen och sjud tills köttbullarna är klara.
Serveringstips: Nykokt, ångande tagliatelle med en klick smör.
Tomatsås
Värm upp en kastrull. Fräs lök, morot, vitlök, paprika, chili och lagerblad i olivolja utan att det tar färg i 30 min tills de blir mjuka och söta. Tillsätt vitt vin, timjan och tomat och sjud ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Grekisk sallad
Tärna grönsakerna i samma storlek och blanda.
Gjord av
Mer från programmet
- Okonomiyaki - japansk omelett
- Ellas vintips till grekiska lammköttbullar med tomatsås
- Florala fat i sexkantgallerteknik
- Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan
- Lee och Camilla återanvänder kakformar och gör fågelburar med luffarslöjd – här får du tips på dekorationer som lätt kan varieras enligt årstid
- Bjud på middag som på 1700-talet – glöm allt det där med förrätt, huvudrätt och efterrätt