Hoppa till huvudinnehåll

Okonomiyaki - japansk omelett

Okonomiyaki - japansk omelett
Okonomiyaki - japansk omelett Bild: Svenska Yle/Strömsö elisabeth morney

Okonomiyaki är en sorts japansk omelett. Okonomi betyder ungefär ”Vad helst du önskar” och yaki betyder steka. Därför kallas den ibland för Japans pizza för att man kan använda så många olika ingredienser.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tomoko Watanabe är lärare i japanologi i Vasa. Ibland brukar hon göra japanska maträtter med sina elever. En av favoriterna är okonomiyaki. Den är god, billig, näringsrik och passar bra som studentmat. I Japan äts den oftast som ett matigt mellanmål eller lunch.

Klicka Nankoku (staden), Shikoku (ön), Japan för att öppna en större karta
Härifrån är Tomoko Watanabe hemma.

Okonomiyaki är en sorts japansk omelett. Okonomi betyder ungefär ”Vad helst du önskar” och yaki betyder steka. Därför kallas den ibland för Japans pizza för att man kan använda så många olika ingredienser.

Fyllningen sätts först i stekpannan

Fyllningen sätts först i stekpannan och det kan vara kött, bläckfisk, räkor eller grönsaker. Därefter häller man på smeten och vänder den som en omelett. Då den är klar strör man över flarn av torkad fisk och sjögräs och garneringen kan också vara inlagd ingefära, senap/majonnäs blandning och okonomiyakisås.

Till måltiden serveras alltid grönt te. Dessutom kan man dricka tex. vatten, juice, öl eller något annat som man föredrar.

Blanda såserna och sätt i varsin serveringsskål. Blanda ihop smeten. Skär köttet i tunna strimlor (kött kan bytas ut mot något annat typ skaldjur, fågel, grönsaker etc.). Bryn köttet i stekpannan, salta och peppra. Häll på smeten för en person (ca. 1,5 dl). Vänd ”pannkakan” då undre sidan är klar. Då pannkakan är genomstekt vänd upp den på en tallrik. Strö över flarn av torkad fisk samt norisjögräs. Servera med inlagd ingefära, okonomiyakisås och majonässås.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi