Hoppa till huvudinnehåll

Dillkött på lammbog

Dillkött på lammbog
Dillkött på lammbog Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Dillkött är en härlig rätt om den görs enligt konstens alla regler. Det här receptet är en riktig klassiker, men om du vill kan du variera den genom att byta ut grönsaker efter säsong.

Ingredienser

Anvisningar: 

Dillkött är en härlig rätt om den görs enligt konstens alla regler. Det här receptet är en riktig klassiker, men om du vill kan du variera den genom att byta ut grönsaker efter säsong. Hemligheten för att få en elegantare smak är att byta vatten en gång när du kokar köttet. Och tänk på att inte koka buljongen för länge med grädden, då förlorar du fräschören.

Tärna köttet. Salta det runt om en timme före kokning. Lägg köttet i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp. Lyft köttet direkt och skölj ur kastrull. Det här gör man för att få bort slaggprodukter ur köttet som kokats ur under den första kokningen. På det här sättet får man en fräsch smak på buljongen.

Lägg i köttet igen och täck med kallt vatten. Gör en kryddpåse av en tygbit och en stump bommullssnöre. Fyll den med dillfrön, lagerblad och vitpeppar. Genom att lägga kryddorna i en påse, underlättar man för sig själv ner de senare ska fiskas upp ur grytan. Lägg ner påsen i kastrullen med köttet och koka i ca. 2h och skumma av under tiden med sked.

Skär grönsakerna i grova bitar. Koka morötterna, majrovorna och purjolöken i en separat kastrull i ca 3-4 min. Kyl grönsakerna i kallt vatten.

Lyft köttet och koka ner buljong till önskad styrka, ca 30 min. Tillsätt grädde. Blanda ner vetemjöl i smält smör under omrörning. Red av gräddbuljongen med smörblandningen. Låt buljongen koka ur så slipper du vetemjölssmak på såsen. Smaka av med ättika och en nypa socker.

Dra buljongen från plattan och lägg i dillkvistar. Koka inte dillen för då blir den besk. Låt stå en stund och sila sedan bort dillkvistarna. Lägg i kött och grönsaker, mycket finskuren dill och servera med nypressad potatis.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi