Hoppa till huvudinnehåll

Focacciabröd

Focaccia
Focaccia Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

En focaccia går att variera i det oändliga med olika fyllningar, och Jim och jag testade på våra egna kombinationer. Det är viktigt att dämpa jäsningsprocessen ett par gånger så att den inte går för fort. Att göra degen, lägga den i en form och låta jäsa i kylen till morgonen därpå är ett bra alternativ. Ta i så fall ut den en timme innan den ska gräddas, låt jäsa upp och grädda sedan som vanligt. En given succé att bjuda på till frukost!

Ingredienser

Anvisningar: 

Grädda i lerskålar med låg kant, typ ett underfat till en terrakottakruka.

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, socker, salt och olivolja. Arbeta degen i 5 min. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 min. Smörj en form eller fat med olivolja, lägg i degen och slå ner jäsningen. Låt degen jäsa upp till kanten. Tryck ner fyllningen i degen. Toppa med havsalt och baka i grillen med en distans (t.ex. ett galler lindat med aluminiumfolie) och lock i ca 15-20 min eller tills brödet har fått fin färg. I vanlig ugn på 210°C i 20-30 min.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi