Hoppa till huvudinnehåll

Råmjölkspannkaka och kalvdans

För många är råmjölkspannakaka och kalvdans helt synonymt. Men vår AD Mårtens mamma som bjuder på detta recept, har skilda recept för dem två beroende på vilken mjölkning efter kon har kalvat som råmjölken kommer från.

Ingredienser

  • 7 deciliter (dl) råmjölk- Råmjölkspannkaka
  • 0.25 tesked (tsk) salt- Råmjölkspannkaka
  • 2 matsked (msk) socker- Råmjölkspannkaka
  • 1.5 deciliter (dl) vetemjöl- Råmjölkspannkaka
  • 1 liter (l) råmjölk- Kalvdans
  • 0.25 tesked (tsk) salt- Kalvdans
  • 3 matsked (msk) socker- Kalvdans
  • kanel- Kalvdans
  • kardemumma- Kalvdans
Anvisningar: 

För många är råmjölkspannakaka och kalvdans helt synonymt. Men vår AD Mårtens mamma som bjuder på detta recept, har skilda recept för dem två beroende på vilken mjölkning efter kon har kalvat som råmjölken kommer från.

Skicka gärna in ditt traditionella recept, läs mer på Bondbloggen


Råmjölkspannkaka

Görs av mjölk från tredje mjölkningen efter att kon kalvat. Smörj och använd ett ungsfast fat ca 28 cm i diameter. Gör ett prov i mikrovågsungen. Sätt lite pannkaksmet på en assiett och kör på full effekt i 1 min. Om smeten blir för tjock tillsätt lite vatten. Om den är för tunn tillsätt mera mjöl. Grädda sedan pannkakan i 175 grader i 35-45 minuter så att den blir gyllenbryn.

Kalvdans

Görs av mjölk från första eller andra mjölkningen efter att kon kalvat. Smörj ett ungsfast fat med smör. Häll mjölken i formen och ställ in formen i ugnen i 200 grader. Grädda ca 35-45 minuter eller tills kalvdansen har stelnat och är gyllenbrun i färgen.

Vassla finns runt kalvdansen beroende på mjölkens konsistens. All råmjök kan vara olika.

Kalvdans kan också tillredas i mikrovågsungen:

Häll ca 3 dl råmjök i en djuptalldrik. Tillsätt lite salt, 2 tsk socker. Sätt i mikrovågsungen på full effekt ca 4-5 minuter eller tills råmjölken har tagit ihop och vassla bildats. Låt svalna och ät med kanel och socker eller bär.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet