Hoppa till huvudinnehåll

Revbensspjäll ”smoky apple” med vitkål och svamp

Revbensspjäll ”smoky apple” med vitkål och svamp
Revbensspjäll ”smoky apple” med vitkål och svamp Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

För att revbenspjällen skall bli möra bör de först kokas i kastrull eller möras i ugn, beroende på sort. En rökig äppelglace penslas sedan på spjällen både före och efter griljeringen. Stekt vitkål och svamp passar bra att äta till.

Ingredienser

Anvisningar: 

Revbensspjäll
För att tjocka revbenspjäll av gris skall bli möra bör de först kokas i ca 2 timmar i en stor kastrull och i en vätska gjord på receptets ingredienser. Lamm revbensspjället möras på en plåt med lite vatten i ugnen ca 1 timme och på 180 grader. Skär dom mörade spjällen i bitar pensla på ordentligt med glace och sätt in dem på 220 grader i ugnen för griljering. Pensla på mer glace när revbenspjällen är färdigt griljerade.

Rökig äppelglace
Skala och kärna ur äpple. Lägg i en kastrull och slå på socker och äppelmust. Sjud försiktigt med lock tills äppelbitarna är precis mjuka. Sila och låt rinna av en stund. Mixa äpplen, chipotle och citronskal i en matberedare, tillsätt olivolja och vinäger under konstant mixning. Smaka av med salt och svartpeppar.

Råstekt vitkål med svamp och ingefära
Värm upp stekpannan riktigt het. Stek vitkål, sedan champinjoner och lök och avsluta med ingefära och soya. Servera gärna äppelkräm till anrättningen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi