Hoppa till huvudinnehåll

Challah bröd

Challah-brödet (även kallat Hallah eller Khale) är det vanligaste judiska brödet som bakas till helger och sabbaten. Brödet serveras till middag eller lunch, men passar också bra till frukost. I USA är det vanligt att göra "french toast", d.v.s. fattiga riddare av skivat Challah-bröd.

Ingredienser

Anvisningar: 
Gör så här:

Börja med att blanda olja, salt och socker. Tillsätt jästen upplöst i 1/4 dl varmt vatten. Tillsätt sedan 2 uppvispade ägg och efter det gradvis mjölet. Knåda degen lätt i ca 5 minuter eller kör i degblandare.
Låt jäsa i ca 15 min. Ställ ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar, skär varje del i tre lika stora bitar som rullas till smala längor, som flätas till en stor fläta. Låt de två flätorna jäsa på plåt ca 20 min, tills de blivit vackra och stora. Pensla med äggula, strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader i ca. 20 minuter.

Recept av Rona Pomoell

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi