Hoppa till huvudinnehåll

Julgodis

Kanderade äppel
Kanderade äppel Bild: Svenska Yle/Strömsö julgodis

Om du gillar sötsaker och jul så ska du åka till Montelimar under december månad. Butikerna dignar med choklad och macarons i jordens alla färger. Men det de är mest kända för är Montelimarnougaten.

Ingredienser

  • 6.5 deciliter (dl) mandel- rostad, Montelimar Nougat
  • 2.4 deciliter (dl) pistagenötter- rostad, Montelimar Nougat
  • 6 deciliter (dl) socker- Montelimar Nougat
  • 2 deciliter (dl) glykos- Montelimar Nougat
  • 9 matsked (msk) vatten- Montelimar Nougat
  • 4.2 deciliter (dl) honung- Montelimar Nougat
  • 2 st äggvita- Montelimar Nougat
  • maizena- till pudring
  • 6 st äppel- Kanderade äpplen
  • 500 gram (g) socker- Kanderade äpplen
  • kanel- mald, Kanderade äpplen
  • kardemumma- mald, Kanderade äpplen
  • ingefära- mald, Kanderade äpplen
  • anis- mald, Kanderade äpplen
  • grillpinnar- Kanderade äpplen
Anvisningar: 

Om du gillar sötsaker och jul så ska du åka till Montelimar under december månad. Butikerna dignar med choklad och macarons i jordens alla färger. Och mest kända är Montelimarborna för sin nougat, så pass att staden till och med kallas nougatens huvudstad. Huvudråvaran i nougat är nötter och enligt sägnen är det i trakterna kring Montelimar som de allra bästa mandelträden växer. Det här är en grov och smakrik nougat som kan fyllas med den godis du gillar mest men jag rekommenderar dig att pröva originalet först.

-Paul-

Montelimar Nougat
Rosta mandel och pistage gyllene. Blanda socker, glykos och vatten. Koka till 164°C. När den når 129°C, kokas honungen upp och får sjuda. Samtidigt skall vitan vispas toppig och fast. Tillsätt honung i den vispade äggvitan i en tunn stråle längs kanten under kraftig vispning.

När sockret når 164°C så tillsätts det till honungsmarängen under kraftfull vispning. Vispa i 5 min på medel hastighet. Byt till paddel och vispa ytterligare 5 min. Tillsätt varma nötter.

Spraya bakplåtspapper med fettspray och häll ut nougat smeten. Istället för fettspray går det att pensla med tempererat smör. Fördela smeten jämntjockt på pappret. Forma nougatplattan med stekspade, maizenapudrade händer eller kavel. Låt stelna i rumstemperatur över natten. Pudra med maizena och skär i portionsbitar. Doppa eventuellt halva biten i smält choklad.

Kanderade äpplen med olika kryddor
Skär äpplena i klyftor och skär bort kärnhus. Pudra klyftor med valfri krydda och låt torka. Du kan frysa klyftorna innan doppning så fäster sockret lättare.

Koka upp rikligt med socker och vatten till ljusbrun karamell på medium värme. Stick upp äpple på pinnar och doppa hastigt i socker. Låt svalna på bakplåtspapper eller uppochnervända och nerstuckna i en skål med ris.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi