Hoppa till huvudinnehåll

Kenneths blinier

Blini i liten gjutjärnsstekpanna.
Blini steks i särskild panna Blini i liten gjutjärnsstekpanna. Bild: YLE/Strömsö blini, michael björklund, smör, steka, strömsö, bovete, stekpanna, påsk, fasta

Blinier görs vanligen för att fira vinterns slut och äta upp sig inför påskfastan. Blinier är traditionellt ryska, men också vanliga i det finska köket. Här ett recept av Kenneth Nars.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Värm mjölken tills den är ljummen.
2. Blanda i salt och jäst och rör efter det i hälften av hela mjölmängden.
3. Låt smeten jäsa på en varm plats i minst fem timmar.
4. Efter jäsningen blandas resten av mjölet, äggulan och ölet i.
5. Strax före stekningen vispas äggvitorna styva och blandas försiktigt i smeten. Hetta upp pannan, häll i rejält med stekfett och häll på smet så det knappt rinner ut till kanterna. Häll i mer fett om blinikanten är torr.
6. Då små bubblor syns på blinins yta vänds den medan mer fett hälls i pannan.
7. Då blinin är vackert knaprig i kanten och pösig i mitten är den klar.
8. Lägg blinierna på plåt och håll dem varma i ugn tills servering. Servera med t.ex. kallrökt lax, sill, kallrökt renkött, svampsallad, finskuren rödlök, gräslök och smetana.

Ca 10-15 stora, 20-25 små blinier

Till stekning: Skirat smör, rypsolja, ank- eller gåsfett

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi