Hoppa till huvudinnehåll

Nahid Hassans indiska meny

Nahid Hassans indiska meny
Nahid Hassans indiska meny Bild: Svenska Yle/Strömsö indisk mat

Nahid Hassan härstammar från Bangladesh och flyttade för 22 år sedan till Stockholm där han efter en designutbildning startade två indiska restauranger. Hans motto är att indisk mat ska smaka indiskt och det gör verkligen de här färgsprakande rätterna.

Ingredienser

Anvisningar: 

Camilla, Anne och NahidNahid Hassan härstammar från Bangladesh och flyttade för 22 år sedan till Stockholm där han efter en designutbildning startade två indiska restauranger. Hans motto är att indisk mat ska smaka indiskt och det gör verkligen de här färgsprakande rätterna.


Chicken curry

Skiva den gula löken, hacka vitlöken, ingefäran och chilifrukten. Bryn i het gryta med olja. Lägg därefter kycklingen i grytan. Tillsätt ingefära, spiskummin, koriander, gurkmeja, paprikapulver och salt. Låt koka under lock i cirka 20 minuter. Lägg i kardemumma, kanel, nejlikor, youghurt, tomat, paprika, socker och koka ytterligare 5 minuter. Garnera med tunt skivad paprika, lök, skivad grön chili och färsk koriander. Servera med ris, sallad och raita .

Raita

Dela gurkan och paprikan i stavar och skär tunna skivor. Rosta spiskumminfrön i en het panna utan fett i några minuter. Blanda all ingredienser med youghurten och det låt gärna stå en stund innan den serveras.

Lassi

Lassi

Lassi är en traditionell indisk dryck. Mixa ihop ingredienserna, häll upp i glas och avnjut.Roti

Roti

Roti är ett enklare alternativ till naanbrödet som går snabbt att slänga ihop och smakar minst lika gott. Blanda mjöl och vatten genom att tillsätta lite vatten i taget. Knåda degen tills den är fast och lite studsig. Tillsätt salt och olja i slutet. Rulla degen till små bullar på 3x3 cm i diameter. Doppa bullarna i vetemjöl och kavla ut dem till riktig tunna pannkakor. Stek dem i riktigt het panna. Låt pannkakan bubbla upp och vänd snabbt. Brödet är klart när också andra sidan fått färg. Förvara de stekta bröden i en handduk så att de håller sig mjuka och varma. Servera omedelbart.

Nahids sallad

Sallad

Ingredienserna till salladen finns i alla andra rätter, så man kan bara ta det som blir över och sammansätta salladen av det. Skiva grönsakerna tunt och blanda ihop. Smaka av med svart- och citronpeppar och garnera med färsk koriander.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi