Hoppa till huvudinnehåll

Fylld broiler

Fylld broiler
Fylld broiler Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Den här gången ska vi göra en riktigt häftig delikatess av en hel broiler. Tanken är att fylla broilern som vi benar ur underifrån, men vi håller skinnet helt för att sedan fylla kycklingen med en massa godsaker från säsongens förråd.

Ingredienser

Anvisningar: 

Den här gången ska vi göra en riktigt häftig delikatess av en hel broiler. Tanken är att fylla broilern som vi benar ur underifrån, men håller skinnet helt för att sedan fylla kycklingen med en massa godsaker från säsongens förråd. En hel måltid i ett stycke. Själva urbeningsprocessen är lite trixig så följ med noga.

Bena ur kyckling underifrån (försiktigt så man inte skär genom skinnet). Börja med att lös göra låren och jobba sedan uppåt mot bröstköttet. Till sist har du skinnet och bröstfiléerna kvar. Var noga så att skinnet hålls helst, annars kan fyllningen läcka ut i ugnen. När köttet är frilagt så salta och peppra på båda sidor.

Nu är broilern urbenad
Det är viktigt att skinnet hålls helt för att fyllningen inte ska börja rinna

Stek pumpan med löken. Tillsätt plommon, pistage och rosmarin. Slå på vinet och låt koka in ett par minuter. Tillsätt bacon och smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

Skär bort lårköttet från benen och mixa det med grädde. Blanda fyllning med det mixade lårköttet.

Lägg fyllningen på skinnet mellan bröstfiléerna. Rulla ihop till ett runt paket och fäst med tandpetare i ändorna.

Så här ser det färdiga paketet ut
Sy fast broilerpaketet med tandpetare

Lägg kycklingen i en ugnsform med salt och rosmarin i bottnen. Häll ca 2-3 dl vatten i formen, hyvla smör över kycklingen och krydda. Stek av kycklingsteken i ugn på 190°C i ca 35 min, tills bröstfilerna har en innertemp på 60°C. Tag ut och låt vila.

Slå 1 dl grädde i formen och rör runt till kycklingsteksky som serveras till. Skär i portionsskivor. Servera med korngryn och stekskysås.

Paul piffar upp en broiler

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi