Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor och kakor - russinkaka och 6-äggskaka

Kvinnor och kakor - russinkaka och 6-äggskaka
Kvinnor och kakor - russinkaka och 6-äggskaka Bild: Svenska Yle/Strömsö kakor

Camilla bjuder in till ett kvinnostarkt kafferep på Strömsö! Författaren Maria Österåker och fotografen Patricia Rodas berättar om boken "Kvinnor och kakor längs Kyrö älv" Tantvisdom när det är som bäst! Och två av bokens huvudpersoner, Gunvor Forsman och Ingeborg Berg, har med kaffebröden och ger sin syn på dagens kvinnor.

Ingredienser

  • 3 deciliter (dl) socker- Russinkaka
  • 1.5 deciliter (dl) russin- Russinkaka
  • 3 deciliter (dl) vatten- Russinkaka
  • 100 gram (g) smör- Russinkaka
  • 4.5 deciliter (dl) vetemjöl- Russinkaka
  • 1 tesked (tsk) soda- Russinkaka
  • 1 tesked (tsk) bakpulver- Russinkaka
  • 0.5 tesked (tsk) nejlika- Russinkaka
  • 0.5 tesked (tsk) kanel- Russinkaka
  • 2 st ägg- Russinkaka
  • 200 gram (g) smör- Ruths kaka, även kallad 6-äggskaka
  • 200 gram (g) socker- Ruths kaka, även kallad 6-äggskaka
  • 2 st ägg- Ruths kaka, även kallad 6-äggskaka
  • 4 st äggula- Ruths kaka, även kallad 6-äggskaka
  • 200 gram (g) potatismjöl- Ruths kaka, även kallad 6-äggskaka
  • 5 tesked (tsk) vaniljsocker- Ruths kaka, även kallad 6-äggskaka
  • 1 tesked (tsk) bakpulver- Ruths kaka, även kallad 6-äggskaka
Anvisningar: 

Camilla bjuder in till ett kvinnostarkt kafferep på Strömsö! Författaren Maria Österåker och fotografen Patricia Rodas berättar om boken ”Kvinnor och kakor längs Kyrö älv” Tantvisdom när det är som bäst! Och två av bokens huvudpersoner, Gunvor Forsman och Ingeborg Berg, har med kaffebröden och ger sin syn på dagens kvinnor.

Russinkaka

Camilla bjuder in till ett kvinnostarkt kafferep med Maria Österåker, Patricia Rodas, Gunvor Forsman och Ingeborg Berg

Socker, russin och vatten kokas i 10 min. Smöret läggs i att smälta. Vetemjölet, soda, bakpulver, nejlika och kanel blandas i. Äggen rörs i till sist. Gräddas i 180°C i 45 min.

Ruths kaka, även kallad 6-äggskaka
Kvinnor och kakor längs Kyrö älv
Smöret rörs till skum. Potatismjölet och bakpulver rörs ihop, vaniljsocker blandas i vartefter. Ägg och äggulor tillsammans med sockret rörs till skum i skild kopp. De båda degarna blandas ihop långsamt och försiktigt.

Smeten hälls i brödad form, gräddas i medelvarm ugn i ca 40 min. (Sätt in den i 200°C ugn till att börja med, vrid sen ner till 175C).

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi