Hoppa till huvudinnehåll

Sniglar

Sniglar
Sniglar Bild: Svenska Yle/Strömsö sniglar

Sniglar går att laga på så många olika vis. Jag tänkte göra det på klassiskt manér i skal men också lite mer raffinerat som en ”pitvier” i smördeg. Båda har dock samma bas.

Ingredienser

Anvisningar: 

Escargot, som är det franska ordet för sniglar var mitt första möte med det fina köket som 10 åring. För tillagningen stod min mamma som var lite före sin tid i köket, för den här rätten bemöttes väldigt skeptiskt av våra grannar i den lilla byn Mörarp utanför Helsingborg. Mammas bjudningar slutade ofta med att jag och hon stod ute i köket och ensam sörplade i oss de orörda godsakerna. Här kommer hennes klassiska recept, men också en lite mer raffinerad form av sniglar, "pitvier" i smördeg. Båda varianterna utgår från samma bas.
- Paul -

Mammas sniglar och smördegsinbakade sniglar

Sniglar går att laga på så många olika vis. Jag tänkte göra det på klassiskt maner i skal men också lite mer raffinerad som en ”pitvier” i smördeg. Båda har dock samma bas.
-Paul-

Sniglar (grundrecept)

Koka upp vin, buljong och kryddor. Lägg i sniglar och låt dra minst en timme. Sila och spara buljongen i frysen eller koka till soppa.

Brödsmör

Kör samtliga ingredienser i matberedare.

Traditionella sniglar

Sniglar ”classic" på mammas vis

Spritsa en liten klick smör i öppningen på skalet och peta ner en snigel. Avsluta med en klick smör i öppningen. Gratinera strax före servering i 220°C med öppningen på skalet uppåt. Använd aluminiumfolie eller klassiska snigeltallrikar för att hålla skalen upprätta i ugnen.

Pitvier

Sniglar ”pitvier” med skogssvamp

Stek morötter med schalottenlök och svampen till finfärg. Blanda med sniglar. Låt svalna och blanda med smöret.

Kavla ut smördegen (1-2 mm tjock) och dela på hälften. Lägg en rejäl klick fyllning i mitten och andra halvan smördeg över. Forma smördegen runt fyllning. Tryck till kanterna med en gaffel och stansa ut delen med t.ex. ett glas.

Pensla hela pitviern med äggula blandad med mjölk. Gratinera i 220°C tills färgen är fin och den är frasig, ca 10 min. Servera gärna med en syrlig blandsallad och har ni lite steksky eller vinsky så är det gott till.

Nu är de smördegsinbakade sniglarna färdiga
Färdiga smördegsinbakade sniglar

Vintips!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi