Hoppa till huvudinnehåll

Bircher-Müsli

Matskribent Kenneth Nars delar med sig ett müslirecept som den schweiziske läkaren Maximilian Bircher-Benner uppfann i början av 1900-talet.

Ingredienser

Anvisningar: 

Den schweiziske läkaren Maximilian Bircher-Benner uppfann müslin i början av 1900-talet. På sin klinik i Zürich serverade han sina patienter den spartanska müsliblandningen istället för kött och fet mat. Bicher-Benner hade blivit serverad en müsliliknande blandning av bönder under en vandring i Alperna. Originalreceptet innehåller mycket äpple, men inga torkade frukter som de flesta av dagens müslirecept. För hundra år sedan användes konserverad och kondenserad sockrad mjölk i stället för opastöriserad grädde. Receptet visar rätt mängdförhållanden, men kan självklart göras i större mängder.

Gör så här:

1. Blötlägg havreflingorna några timmar eller över natten.
2. Före serveringen blandas de blötlagda flingorna med citronjuice, kondenserad mjölk (eller grädde och socker) och det rivna äpplet.
3. Strö över de hackade nötterna och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi