Hoppa till huvudinnehåll

Äkta cider och galetter

Äkta cider och galetter
Äkta cider och galetter Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

En omsorgsfullt brygd cider av noga utvalda äpplen som fått jäsa, mogna och utveckla aromer utan tillsatsämnen - det är vi ännu inte bordskämda med här uppe hos oss. Men vi blir fler och fler som upptäcker den delikata smakrikedom som äkta cider från till exempel Frankrike och England kan erbjuda oss.

Ingredienser

Anvisningar: 

En omsorgsfullt brygd cider av noga utvalda äpplen som fått jäsa, mogna och utveckla aromer utan tillsatsämnen - det är vi ännu inte bordskämda med här uppe hos oss. Men vi blir fler och fler som upptäcker den delikata smakrikedom som äkta cider från till exempel Frankrike och England kan erbjuda oss, och snart bubblar nog äppelbrygder i var och varannan källare.

Äkta cider är trendigt, läskande och dessutom oändligt användbart till mycket i vår skandinaviska matkultur. Prova en torr brittisk cider till gravad lax eller stekt abborre, en halvtorr fransk cider till revbensspjäll med rotmos och äppelsylt och en halvsöt fransk cider till äppelpaj med kanel och vaniljsås. Också till kryddheta rätter med söta inslag, där lyckade vinkombinationer kan vara svåra att hitta, kan en smakrik äkta cider passa förträffligt.

Cider och galetter

I norra Frankrike dricks cider gärna till galetter – franska boveteplättar med olika fyllningar. Plättarna blir lika goda med både söta och salta fyllningar så det är bara att experimentera sig fram till sina egna favoritfyllningar.

Blanda ihop ingredienserna till smeten och låt den vila 30-60 minuter i rumstemperatur innan du börjar steka.

Getost och parmaskinka

Galett med salt fyllning

Stek en tunn plätt i smör på het värme. Plätten ska bara stekas på ena sidan. När ytan stelnat nästan helt brer du ut getost, parmaskinka, grovt krossade nötter, äppelsylt, en nypa flingsalt och lite svartpeppar på halva plätten. Stek vidare tills plätten blivit lätt gyllenbrun och frasig på undersidan och vik då över den tomma sidan av plätten över fyllningen och tryck till. Lyft över plätten på ett fat och stick in krasse i öppningen.

Dryck: Ecusson Bretagne Brut

Ett bärnstensfärgad, rätt torr cider med intensiva toner av hemlagad äppelkompott, honung, stall och lite tjära. Den friska och fylliga smaken har inte någon brådska att lämna munnen.

En färdig galett med söt fyllning och vaniljglass

Galett med söt fyllning

Skär äppelbitar av röda och gröna äpplen och woka dem i en rejäl klick smör. Strö över kanel och kardemumma efter smak och blanda i en matsked honung. Häll över ca en deciliter av den söta cidern du ska dricka till, rör om och låt puttra en stund.

Stek en tunn plätt i smör på het värme. Plätten ska bara stekas på ena sidan. När ytan stelnat nästan helt brer du ut de wokade äpplena på halva plätten. Ringla över lite honung och vik över den tomma plätthalvan över fyllningen när plätten blivit gyllenbrun och frasig på undersidan. Servera med vaniljglass.

Dryck: Cidre Bouché La Bolée Bretonne Bio

En ekologisk halvsöt cider med rena och intensiva äppeltoner. Smaken är balanserad och kommer riktigt till sin rätt när man kombinerar den med ett sött tilltugg. En bit rumstempererad camembert med en rejäl klick äppel- eller päronmarmelad till denna cider blir en sinnlig njutning.

Anne smakar på cider med ögonen förbundna

I blindtestet provade Anne förutom den franska cidern Ecusson Bretagne Brut också den brittiska cidern Aspall Organic Suffolk Cyder.

Dryck: Aspall Organic Suffolk Cyder

Cidern är gyllengul och har en doft som för tankarna till ett fruktigt vin med toner av gula äpplen, nötter, blommor och körsbärskärnor. Cidern har en härlig syra som friskar upp helheten och passar utmärkt med till exempel eleganta fiskrätter, sushi och vitmögelostar.

Ciderflaskorna

Cidre Bouché La Bolée Bretonne Bio, Aspall Organic Suffolk Cyder och Ecusson Bretagne Brut

Allt gott,
Ella

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi