Hoppa till huvudinnehåll

Macarones

Macarones
Macarones Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

På påsken passar det att frossa i färger. Vad passar då bättre än hembakta Macarones! Och jo det finns gul hushållsfärg också.

Ingredienser

Anvisningar: 

På påsken passar det att frossa i färger. Vad passar då bättre än hembakta Macarones! Och jo det finns gul hushållsfärg också.

Kakor

Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.

Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.

Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret, lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit ett ganska fast skum.

Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du får en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda lite till, så att den sjunker ihop en aning.

Macarones
Spritsa ut små kakor på plåtar

Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 125°C.

Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals, i ca 20 minuter. Kakornas översida ska fortfarande vara ganska blek, men undersidan ska lossna från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och lösgör dem sedan från pappret. Sitter de fast kan du låta dem torka lite till på plåten eller lägga in hela pappret i frysen en stund.

Krämerna förbereds
Om krämerna ser bleka ut så gäller det att trolla med färg

Hallonkräm

Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.

Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn.

Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att kunna spritsas.

Spritsa hallonkräm på bottnen av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen.

Macaronesbak

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi