Hoppa till huvudinnehåll

Salmiakparfait

Salmiakparfait
Salmiakparfait Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Två saker som vi finländare gillar är salmiak och mörkt bröd! Vad händer om man sätter de ingredienserna i händerna på en rikssvensk kock? Jo, en smått oväntad lösning i form av salmiakparfait med chips av malaxlimpa!

Ingredienser

Anvisningar: 

Två saker som vi finländare gillar är salmiak och mörkt bröd! Vad händer om man sätter de ingredienserna i händerna på en rikssvensk kock? Jo, en smått oväntad lösning i form av salmiakparfait med chips av malaxlimpa!

Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker till ett pösigt skum. Blanda ner färskost. Vänd ner grädden och marängerna i smeten. Spara några till garnering.

Häll smeten i en 2-liters form eller portionsformar. Varva salmiak och smet. Ställ formen minst 5 timmar i frysen.

Malaxlimpa

Skär malaxlimpan i tunna skivor. Lägg skivorna på t ex en brödkavel. Pensla med smält smör. Pudra med florsocker. Baka i ugn på 160 grader i 15-20 min. Ta ut och låt svalna.

Ta fram parfaiten, skär i portionsbitar och låt den stå i kylskåpet ca 15 minuter före servering. Garnera med krossade maränger, rårörda hallon och chips av malaxlimpa.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi