Hoppa till huvudinnehåll

Tre snabba soppor

Tre snabba soppor
Tre snabba soppor Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Här kommer tre lätta soppor på jordärtskockor, räkor och vit sparris. Paul visar samtidigt alternativ till redning med vetemjöl som kan bli lite stabbigt p g a stärklesen i mjölet. Jordärtskockorna reder sig själva. I de andra sopporna har Paul använt mannagryn och grötris.

Ingredienser

Anvisningar: 

Jordärtskockssoppa
Skär jordärtskockan, potatisen och schalottenlöken i bitar. Fräs dem och ingefäran i olivolja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på 4 dl mjölk och koka tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt resten av mjölken och grädden och låt det koka upp. Mixa med en stavmixer tills soppan är slät och sila sedan. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Räksoppa
Skär den gula löken och vitlöken i skivor. Skala räkorna och fräs skalen tillsammans med lök och vitlök i olivolja och smör i en kastrull. Häll på vattnet och sjud i 15-20 minuter. Sila bort skalen. Slå på grädden och mjölken, tillsätt mannagrynen och koka till rätt konsistens, 10-15 min. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Servera de skalade räkorna i soppan precis innan du äter.

Vit sparrissoppa
Skala sparrisen och skär av ändarna. Lägg sparrisen åt sidan och lägg ner skalen, ändarna och schalottenlöken i en kastrull tillsammans med smör. Fräs utan att det tar färg. Tillsätt vattnet och koka upp, låt sjuda i 10 minuter. Ställ åt sidan och låt stå och dra i 15-20 min. Sila sedan bort skalen.

Häll i grädde, mjölk och grötris i soppgrunden och låt riset sjuda med tills soppan får en simmig konsistens, ca 15 min. Sila bort grötriset. Riset används som redning istället för t.ex. maizena och ger en lenare konsistens. Skär sparrisen i bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten smaksatt med citronsaft. Häll bort vattnet och slå på sparrissoppan.

Tips:
Ta vara på det smakrika grötriset som silas bort från sparrissoppan. Lägg några sparrisbitar i riset för att höja konsistensen och servera med en kyckling- eller fiskbit.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi