Hoppa till huvudinnehåll

Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde

Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde
Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde Bild: YLE/Strömsö äppelmunkar

Munkar kan se ut på många sätt. De kan vara runda, grisar eller munkar med hål i. Paul satsar på små delikata munkar. Ett hett tips är att dela ut varsin kopp med kaffegrädde till gästerna att doppa sina munkar i när de avnjuts.

Ingredienser

Anvisningar: 

Munkar
Värm mjölken till 37°C och smält smöret i mjölken. Slå över jästen och blanda med övriga ingredienser. Blanda allt och kör till en smidig deg 8-10 min. Forma till små bullar och låt jäsa i 20-30 min. Fritera i 180°C, rulla i socker, kanel och kardemummablandningen, fyll och servera.

Äppelmos
Blanda alla ingredienser i en plastbunke och linda tätt in i plastfilm. Kör i mikrovågsugn på full effekt tills äpplet är mjukt. Pulsmixa i matberedare till puré och fyll upp en spritspåse.

Blåbärssylt
Koka upp socker och blåbär. Låt sjuda en stund. Kyl och fyll upp spritspåsar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi