Hoppa till huvudinnehåll

Mat på sten med melonsallad

Mat på sten med melonsallad
Mat på sten med melonsallad Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Det finns många olika sätt att göra matlagningen lite roligare och mera experimentell. Nu har vi testat matlagning på sten med lyckat slutresultat. Ett trevligt sätt att utnyttja en öppen eld. Det enda du behöver är tunnare natursten. Dom sätts i elden och får vara där tills de är heta. Stek valfria ingredienser på stenen. Vi testade räkor, entrecote och lax. Till och med en garvad kock som Paul var exalterad, speciellt över köttet.

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) räkor- färska (stenrostade räkor)
  • 1 st chili- röd (stenrostade räkor)
  • 2 st lime- (stenrostade räkor)
  • persilja- ett knippe (stenrostade räkor)
  • 2 klyfta vitlök- (stenrostade räkor)
  • olivolja- (stenrostade räkor)
  • salt- (stenrostade räkor)
  • peppar- (stenrostade räkor)
  • 600 gram (g) lax- (stenstekt lax)
  • fänkål- (stenstekt lax)
  • senapsfrön- (stenstekt lax)
  • chili- torkad (stenstekt lax)
  • svartpeppar- (stenstekt lax)
  • 600 gram (g) entrecôte
  • 3 st melon- t ex charenteis, galia eller vattenmelon (melonsallad)
  • 2 deciliter (dl) grönsaksbuljong- (melonsallad)
  • 1 deciliter (dl) bulgur- eller spelt (melonsallad)
  • 2 deciliter (dl) muscatelvin- eller annat fruktigt vin (melonsallad)
  • 0.5 deciliter (dl) olivolja- (melonsallad)
  • 1 st salladslök- finskuren (melonsallad)
  • 70 gram (g) oliver- finskurna (melonsallad)
  • mynta- tre kvistar (melonsallad)
Anvisningar: 

Det finns många olika sätt att göra matlagningen lite roligare och mera experimentell. Nu har vi testat matlagning på sten med lyckat slutresultat. Ett trevligt sätt att utnyttja en öppen eld. Det enda du behöver är tunnare natursten. Dom sätts i elden och får vara där tills de är heta. Stek valfria ingredienser på stenen. Vi testade räkor, entrecote och lax. Till och med en garvad kock som Paul var exalterad, speciellt över köttet.

Räkor i chilimarinad
Stenrostade räkor

Värm upp stenar i grillen eller i glöd grop.
Marinera räkor med samtliga ingredienser utom persilja i en påse ett par timmar. Tag upp och stek på sten.

Filead lax
Stenstekt lax

Mortla en kryddblandning av fänkål, senapsfrö, chili och svartpeppar.
Gnid in och stek laxen med skinnsidan neråt på sten tills den är färdig.

Kött av god kvalitet
Stenstekt entrecôte

Skär köttet i tunna skivor ca. 1 cm. Stek på ena sidan på stenen tills klart. Salta och peppra efter smak.

Melonsallad (med bulgur och oliver)

Koka upp grönsaksbuljongen och tillsätt bulgur. Sjud långsamt under lock ca 10 minuter och låt sedan svälla i 15 minuter tills grynen är mjuka och saftiga. Tillsätt vinet och låt det koka upp, dra av från värmen. Blanda ner olivoljan och salladslöken till en dressing, smaka av med salt och peppar.
Skala och kärna ur melonerna. Skär melonköttet i grova bitar och blanda med bulgurdressingen och oliver. Servera melonsalladen med riven mynta.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi