Hoppa till huvudinnehåll

Kåldolmar

Kåldolmar med kantareller.
Kåldolmar med kantareller. Kåldolmar med kantareller. Bild: Svenska Yle/Strömsö svedjerovor

Kåldolmar – en rätt som brukar dela folket i två läger. Hemligheten med goda kåldolmar är enligt Paul att man inte kokar kålbladen för mjuka. Dom får gärna vara lite krispiga när man biter i dom. Man kan också fylla dem med annat än malet kött, t ex närodlade rotsaker och svamp.

Ingredienser

Anvisningar: 
fyll kålbladen och rulla

Kåldolmar på Strömsö

Skölj och borsta samtliga rotfrukter, kål och lök noggrant under rinnande vatten. Linda in kålrot i aluminiumfolie och baka i ugn 200 grader tills den är mjuk rakt igenom. Plocka de yttersta fina bladen på vitkålen, 16-20 st, och koka hastigt i kraftigt saltat vatten. Kyl direkt i kallt vatten.

Skär ner övrig kål. Skala och grovskär två lökar och stek i olivolja med vitkål, kantarellputs, enbär, rosmarin och persiljestjälkar. Slå på två teskedar honung, öl och buljong. Låt sjuda i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

gör en ragu

Tag ut kålroten när den är mjuk. Dela och gröp ur. Stek hälften av svampen i lite olivolja för färg. Tillsätt smör, finhackad lök och vitlök.

Bryn ytterligare en min. Blanda ihop kålrot, smör och hälften av persiljan. Smaka av med salt, senap och peppar. Lägg ut vitkålsblad och fördela en rågad sked svamp-kålröra på varje. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form.

servera med buljong

Skär ner palsternacka och svedjerova. Råstek i olivolja till fin färg. Tillsätt rikligt med smör och kantareller. Avsluta med lök och honung.

Slå hela ragun över kåldolmarna och baka i ugn på 150 grader i fem minuter. Tag ut och toppa med finskuren piplök, persilja och plockade ringblommor. Sila buljongen och servera med rykande varm dill.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi