Hoppa till huvudinnehåll

Rönnbär och nypon

rönnbär
Rönnbär rönnbär Bild: Arja Lento rönnbär

Höstens rikedomar är så mycket mer än blåbär och kantareller. Rönnbär och nypon är både lättare att hitta än kantareller och de är lättare att plocka än blåbär. Och så är de faktiskt nyttigare också!

Ingredienser

  • 3 deciliter (dl) vatten
  • 1 matsked (msk) nypon- torkade
Anvisningar: 

Höstens rikedomar är så mycket mer än blåbär och kantareller. Rönnbär och nypon är både lättare att hitta än kantareller och de är lättare att plocka än blåbär. Och så är de faktiskt nyttigare också!

- Alexandra -

Rönnbär är lite besksura, men den där beskan är något som är väldigt bra för matsmältningen. Dessutom innehåller rönnbär mineraler och c-vitamin, så de är perfekta som kosttillskott. Jag brukar ha en liten skål med torkade rönnbär på matbordet, och så äter jag några stycken efter varje måltid.

Nypon innehåller mycket mer c-vitamin än alla citrusfrukter. En apelsin innehåller ungefär 54 mg c-vitamin per 100 g frukt, medan färska nypon innehåller mellan 1100 och 2000 mg c-vitamin per 100 g frukt.

Alla nypon går att äta. Jag plockar dem när de har blivit vackert röda, men innan frosten tar dem, för då blir de mjuka och lite svårhanterliga.

Räkor i chilimarinad

Torkade nypon går att använda till egen jättegod nyponsoppa eller ett härligt höstte. En del av c-vitaminet försvinner vid torkningen, men de torra nyponen har ändå en c-vitaminhalt på 395 mg/100 g bär, fortfarande mycket mer än apelsiner.

Dela nyponen i hälfter och skrapa noga ur fröna. Fröna har små hår som kliar alldeles förskräckligt om man får dem innanför kläderna eller i halsen.
Bred ut nyponen på en bricka och torka dem i några dagar i ett torrt och varmt rum.

Räkor i chilimarinad

Nyponte
Koka upp 3 dl vatten med 1 msk torkade nypon. Låt koka under lock i 10 minuter. Sila och servera gärna med skorpor och nyponmarmelad.

Tips:
På hösten kan du trä halsband av rönnbär. Snacka om ekologiska smycken!
Trä halsbandet av färska rönnbär och använd ett tunt rött bomulls- eller ullgarn som tråd. Då gör det inte så mycket att bären krymper när de torkar, för tråden har samma färg som ”pärlorna”. Bären mörknar från år till år, så att man till slut har halsband i alla nyanser av rött.

Räkor i chilimarinad
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi