Hoppa till huvudinnehåll

Fudge med kardemumma

Louise Mérus besökte Min Morgon lämpligt inför lillajul och tipsade om julgodis du kan pyssla med hemma. Det blev Fudge, Turkish delight och Biscotti.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Olja en fyrkantig aluminiumform storlek ca 20 cm x 15 cm.
2. Smält sockret i vattnet i en tjockbottnad kastrull. Rör om hela tiden tills allt socker har smält, låt inte sockerlagen koka så länge man ser hela sockerkristaller. Låt koka upp.
3. Blanda i kondenserad mjölk, smör och sirap.
4. Sätt i en sockertermometer och låt sjuda till 115 grader eller ”mjuk kula” medan du rör om hela tiden. (Mjuk kula: droppa smeten i ett glas med kallt vatten, om det går att forma en mjuk kula av det så är det färdigt.) Det tar ca 30 minuter. Tillsätt kardemumman.
5. Tag kastrullen från värmen och vispa med elvisp tills smeten börjar bli trög och ändrar konsistens till en sträv och grynig massa. Häll då massan i den oljade formen och fördela den jämnt.
6. Låt fudgen stelna, skär sedan upp den i fyrkanter.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi