Hoppa till huvudinnehåll

Turkish delight (lokum) med smak av citron

Louise Mérus, som leder matlagningskurser för Marthorna, gjorde julgodis i Min Morgon fredagen 25.11 sådär lämpligt inför lillajul. Prova på hennes Fudge, Turkish delight och Biscotti.

Ingredienser

Anvisningar: 


1. Olja en fyrkantig form (ca 20 cm x 15 cm)
2. Blanda socker, 5 dl vatten och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp sockret och rör om hela tiden så att allt socker smälter. Pensla kanterna med kallt vatten så att alla sockerkristaller blandas i. Låt ej sockerlagen koka före allt socker har smultit - då finns det en risk att det kristalliseras.
3. Sätt i en sockertermometer och låt sockerlagen koka upp, rör inte om i blandningen mera.
4. Koka sockerlagen till 109 grader, eller trådstadiet (trådstadiet: droppa sockerlagen i ett glas med kallt vatten, om du ser en tråd bildas är det färdigt.)
5. Koka upp 2 dl vatten. Blanda maizenamjölet och 1 dl kallt vatten i en skål så att det blir en krämig massa. Häll i 2 dl kokande vattnet och rör om. Häll sedan maizenablandningen i sockerlagen.
6. Koka upp och rör om hela tiden tills blandningen blir ljus beige (ser ut som tapetklister), häll i citronsaften och några droppar karamellfärg. Fortsätt röra om i ca 15 minuter.
7. Häll den färdiga blandningen i den oljade formen. Häll över extra maizenamjöl och platta ut smeten så att den blir jämn. Låt marmeladen stelna i ett halvt dygn och häll upp hela marmeladen på ett fat med rikligt av pudersocker.
8. Skär fyrkanter med en vass kniv och rulla dem i en blanding av pudersocker och maizenamjöl.
9. Låt marmeladen stelna ytterligare och sila över pudersocker före servering.

Notera: maizenamjölet håller marmeladen torr och förebygger fukt. Om du endast doppar marmeladen i pudersocker blir de fort fuktiga.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi