Hoppa till huvudinnehåll

Havtornsbrûlée

Havtornsbrûlée
Havtornsbrûlée Havtornsbrûlée Bild: Yle/Strömsö brûlée

Crème brûlée är efterrättsklassikern nummer ett. En rätt som dom flesta restaurangerna någon gång har på menyn. En klassisk crème brûlée smaksätts med vanilj, men kommer här med något av höstsäsongens bästa, havtorn.

Ingredienser

Anvisningar: 

Crème brûlée är enkelt i och med att man bara behöver röra ihop ingredienserna i rätta proportioner och så gäller det att ha tålamod vid bakningen. Smeten stelnar olika snabbt beroende på vad man har i smeten, hur mycket man har i formen samt hur tjock formen är.

När man väl har bakat bruléen kan man frysa in den och bara ta fram för upptining och avbränning.

...Gör så här...

Blanda äggula och socker. Blanda mjölk, grädde och havtornssaft. Blanda samtliga ingredienser. Fördela i små formar eller koppar och baka i ugn på 95 C ca. 1h, tills smeten har stannat (smeten stelnar mera då den har svalnat).
Strö ett tunt lager råsocker på den avsvalnade bruléen och bränn av med råsocker.

Gasbrännare finns i välsorterade köksaffärer eller järnaffärer. De som man handlar i järnaffärer har större gasbehållare och räcker därför längre. Priset på en gasbrännare är mellan c. 15 och 40 euro.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi