Hoppa till huvudinnehåll

Mammas ärtsoppa och svärmors senap

Mammas ärtsoppa och svärmors senap
Mammas ärtsoppa och svärmors senap Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Hemlagad ärtsoppa hör till Michael Björklunds favoriter. Redan i unga år skippade han plättar och pannkaka för själva ärtsoppan. Här kommer receptet på Michaels mammas ärtsoppa som gärna får serveras med nybakt bröd.

Ingredienser

Anvisningar: 

Mammas ärtsoppa

Hemlagad ärtsoppa hör till Michaels favoriter i köket. Redan i unga år skippade han plättar och pannkaka och åt bara ärtsoppa. Själv säger han, att det är hans mamma som inspirerat honom att uppskatta rejäl husmanskost. Här kommer recept på just mammas ärtsoppa – och den ska göras i stora lass – för då smakar den som bäst! Ett extratips är att servera med nybakt bröd. Recepten hittar du också i Michaels kokbok "Min nordiska mat".

1. Blötlägg ärterna kvällen innan

2. Lägg bogfläsk, fläsklägg, lagerblad, kryddpepparkorn, två skalade lökar och morötter i bitar i kastrull och häll vatten på så det täcker. Låt koka tills köttet är helt mjukt, cirka tre timmar, och ta upp köttet efter det.

3. Häll vattnet av de blötlagda ärterna och sila köttets kokspad över ärterna och låt dem koka i spadet.

4. Plocka under tiden köttet från ben och skär köttet i lagom bitar. När ärterna blivit mjuka smaksätts ärtsoppan med mejram och senap. Lägg tillbaka köttet i soppan.

5. Servera senap, mejram och finskuren gul lök till ärtsoppan.


Svärmors starka senap

Ingen ärtsoppa utan senap. Den här dunderstarka senapen, inspirerad av Michaels svärmor, är en blandning av sött och starkt. Enkel att tillreda och bra att ha i kylen – passar utmärkt i ärtsoppan, eller varför inte också till köttbullar eller hemgjord korv. I en snygg burk blir det också en utmärkt julgåva.

1. Blanda ihop senapspulver och socker, vispa sedan i grädden så blandningen blir slät.

2. Sjud senapen försiktigt, gärna i vattenbad. När de första bubblorna kommer, ta kastrullen från spisen. Smaka av med salt och peppar.

3. Rör om senapen några gånger medan den svalnar. Häll sedan upp den på burk och ställ kallt.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi