Hoppa till huvudinnehåll

Boquerones på strömming med fänkåls- och bönröra

sson, strömsö, strömsö matBoquerones på strömming med fänkåls- och bönröra
Boquerones på strömming med fänkåls- och bönröra sson, strömsö, strömsö matBoquerones på strömming med fänkåls- och bönröra Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Boquerones är en traditionell spansk tapasrätt. Paul gör en nordisk variant på strömming som passar fint som en variation till julbordet. Tillsammans med en krämig röra och en knaprig crostini blir det en hel rätt. Att göra crostini är ett bra sätt att ta tillvara torrt bröd.

Ingredienser

Anvisningar: 

Boquerones är en traditionell spansk tapasrätt. Paul gör en nordisk variant på strömming som passar fint som en variation till julbordet. Tillsammans med en krämig röra och en knaprig crostini blir det en hel rätt. Att göra crostini är ett bra sätt att ta tillvara torrt bröd.

Boquerones

Varva strömmingsfiléer och grovsalt i en form och låt stå åtta till tio timmar. Saltet ska hinna tränga in men strömmingarna ska inte bli för hårda. Dra av skinnet av filéerna och lägg dem i vinäger minst sju timmar eller tills köttet är vitt. Använd en vinäger som inte är för sur. Slå av vinägern och riv citronskal över filéerna. Rada filéerna i smala glasburkar och slå över en god olivolja av hög kvalitet så att filéerna täcks. Toppa med lite färsk rosmarin. Inläggningen kan hålla i flera månader om man är noggrann med renligheten när filéerna sätts på burk.

Crostini

Skiva brödet tunt. Smaksätt med grovriven tomat, tapenade, rosmarin, vitlök. Det går också bra att göra utan smaksättning. Ringla över olivolja och salta med flingsalt. Rosta i ugn på 175 grader tills de är gyllene och krispiga.


Fänkålsröra

Klipp dillen av fänkålen och spara den till senare. Linda in fänkålen i aluminiumfolie och baka på 180 grader i ca 50 minuter eller tills den är mjuk. Mixa fänkål med crème fraiche, olivolja, salt och peppar till en slät kräm. Garnera med fänkålsdill.

Bönröra

Skölj av bönorna och värm dem hastigt i en kastrull. Finhacka och fräs schalottenlök. Mixa bönorna med yoghurt, lök, vitlök, citronskal, olivolja och körvel. Smaka av med salt och peppar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi