Hoppa till huvudinnehåll

Ellas tillbehör till ostbrickan

Crostini
Crostini Bild: Svenska Yle/Strömsö ella grüssner cromwell-morgan

Ella presenterar ett gäng annorlunda tillbehör till ostbrickan; torkade bär, svartbrödchips och crostinin med sting.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ostar och viner som passar till tillbehören hittar du här: Pauls recept på marmelader och Ellas tips på hur du bygger upp en ostbricka med viner som förenar smakupplevelsen.

Ostströssel:

Rosta sesamfröna i torr stekpanna. Mortla surskorporna grovt tillsammans med kumminfröna i en rymlig mortel. Blanda alla ingredienser i en vacker skål och servera med ostar. Strö över ostarna eller doppa ostbitarna i strösslet.

Kompott på torkade bär:
Välj mängd efter behov och ta mest av det du tycker bäst om. Grovhacka de torkade frukterna och bären med en vass kniv. Du kan också mixa dem hastigt i en mixer. Servera kompotten till smakrika ostar och ett sött, rött starkvin.

Crostini med sting:

Skär tunna skivor av baguetten. Blanda limeskal, finstrimlad chili, grovhackad färsk rosmarin (bladen från en kvist), en tesked torkad rosmarin och två grovhackade eller pressade vitlöksklyftor i en skål med ca en deciliter olivolja (beroende på hur många bröd du gör). Pensla rikligt av marinaden på brödskivorna, strö på flingsalt och grädda i några minuter i het ugn, ca 220 grader. Plocka ut dem när de börjar bli gyllenbruna i kanterna. Låt dem svalna.

Svartbrödschips:

Skär tunntunna skivor av brödet och dela dem i så stora bitar du önskar. Pensla dem med riklig mängd olivolja med lite flytande honung i (anpassa efter din egen smak). Strö på flingsalt. Grädda några minuter i het ugn, ca 220 grader. De stelnar efter att de svalnat.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi