Hoppa till huvudinnehåll

Österbottenost / Iskällarost á la Strömsö

Österbottenost
Österbottenost Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö mat

Att göra egen ost är något Paul hade funderat på länge och nu tog vi itu med ostexperiment á la Strömsö!

Ingredienser

Anvisningar: 

Pauls vänner vid Almnäs bruk har delat med sig av sitt recept till Svensk grynpipig ost:

Till ostarna rekommenderar vi dessutom Pauls recept på marmelader och Ellas tips på passande viner som förenar smakupplevelsen. Ella varnar också för misstag som lätt kan begås när man konstruerar en läcker ostbricka.

Värm mjölken till 32 grader. Tillsätt 1,5 dl filmjölk, (surmjölk i Finland) och vispa så att det blandar sig ordentligt. Låt sedan stå med lock i 30 minuter. Denna tid kallas förmognad. Då vaknar filbakterierna till liv och börjar att föröka sej. De äter laktosen i mjölken, vilket gör att ph-värdet börjar att sjunka. Tillsätt därefter ostlöpe, 3 ml. Vispa så att det blandar sej ”stanna” mjölken. Låt stå 30 minuter med lock för att ej svalna.

Nu skall mjölken ha koagulerat och skall brytas eller skäras i kuber. Kan vara svårt i kastrull, men går med kniv med långt blad. Skär först åt ena hållet, sen andra. Därefter skärs dessa stavar skäras i kuber. Försök att lägga kniven och ta hjälp av en hålslev för att lyfta upp koaglet med när du skär. Skär till sockerbitsstora bitar eller något mindre.

Rör sedan om långsamt och liksom lyft upp ostkornen. De ska ”hållas svävande” . Rör så i 20 minuter. Häll sedan av ca 25 % vassle och tillsätt 20 % varmt vatten plus 1 matsked salt. Kolla temperaturen, får ej bli för varmt fort, eftervärm till 39 grader sakta under fortsatt omrörning.

Vid rätt temperatur, fortsätt att röra i ca 15 minuter. Då är massan klar att ösas i formen. Ös lite i taget med durkslag, skaka ur lite vassle innan du häller den i formen.

Strax efter formning skall osten vändas och sedan vändas igen efter ca 15 minuter, ½ timme, en timme och ytterligare fyra gånger resten av dagen. Låt stå kvar i formen i rumstemperatur över natten. Nästa dag tar du ut osten ur formen och gnider in med ganska riklig mängd salt. Flyta osten till ett utrymme ca 12 grader varmt. Sväng osten var tredje dag de första fyra veckorna.
Lagra en till två månader i svalt utrymme.

(På Strömsö lagrade vi osten 5 månader och det var för länge!)

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi