Hoppa till huvudinnehåll

Två marmelader till ostar

Marmelader av päron och ingefära samt av äppel
Marmelader av päron och ingefära samt av äppel Bild: Svenska Yle / Strömsö två marmelader

Marmelader passar utmärkt till ostar. En söt marmelad med en krämig ost och ett vin med motsvarande sötma gör susen för smaklökarna.

Ingredienser

  • 0.5 kilogram (kg) päron- skalade och utkärnade (För päron- och sellerimarmeladen)
  • 250 gram (g) rotselleri- skalad och tärnad (För päron- och sellerimarmeladen)
  • 5 deciliter (dl) sockerlag- består av 2,5dl vatten, 2,5dl socker och en vaniljstång (För päron- och sellerimarmeladen)
  • 150 gram (g) socker- (För päron- och sellerimarmeladen)
  • 1 st citron- (För päron- och sellerimarmeladen)
  • pektin- Pauls tips är att använda 3g finskt pektin (För päron- och sellerimarmeladen)
  • 4 st Ingrid Marie-äppel- (För ugnsbakat Ingrid Marie-marmelad)
  • 3 matsked (msk) socker- (För ugnsbakat Ingrid Marie-marmelad)
  • 1 st ingefära- Använd en ca 5cm bit (För ugnsbakat Ingrid Marie-marmelad)
Anvisningar: 

Päron och sellerimarmelad

Koka selleri i sockerlag på låg värme under lock tills mjuk, men spänstig. Lägg päron i en kastrull och pressa citron och riv citronskal över. Lägg på lock och låt sjuda/ångas under lock tills mjuka. Tillsätt pektin enligt anvisning på förpackning och lägg i selleri. Slå på socker och låt koka häftigt i 3 - 5 minuter. Låt stå ett par minuter och skumma av. Slå upp på steriliserade burkar och ställ i kyl.

Ugnsbakat Ingrid Marie (äpple) med ingefära

Ställ äpplena på en plåt och baka i ugn på 190 grader tills de är mjuka (10 - 15 minuter). Skär bort kärnhuset och mixa ”köttet”. Pulsmixa i matberedare med socker och passera. Riv ingefära och pressa juicen. Smaksätt äppelmos efter smak (smaksätt med citron).

Ingrid Marie är ursprungligen en dansk äppelsort och räknas till våra höst- och vinteräpplen. Frukten är rund och medelstor och skalet är mörkrött i färgen med ljusbruna prickar. Fruktköttet är gulvitt och friskt syrligt i smaken.

Tilläggsinfo: 

Ingredienser till marmeladerna:

Päron och sellerimarmelad

½ kilo päron, skalade och urkärnade
250 g rotselleri, skalad och tärnad
5 dl sockerlag(2,5 dl vatten, 2,5 dl socker, 1 vaniljstång)
150 g socker
1 citron
pektin(se förpackningen) Pauls tips:3 g finskt pektin

Ugnsbakat Ingrid Marie med ingefära

4 Ingrid Marie äpple
3 msk socker
1 bit ingefära (ca 5 cm)

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi