Hoppa till huvudinnehåll

Bärsorbet och burkpäron

Burkpäron blir snabb och god efterrätt.
Burkpäron blir snabb och god efterrätt. Burkpäron blir snabb och god efterrätt. Bild: YLE/Strömsö burkpäron

Det kan vara ett bekymmer om man har satsat mycket tid på en grandios varmrätt eller helt enkelt glömt bort att göra en dessert och gästerna är på plats om en halvtimme. Här kommer några läckra och enkla förslag på snabba avslut.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gästerna anländer och en halv timme. Varmrätten är grandios, men desserten blev ogjord. Här ger vi ett par läckra och enkla förslag på snabba avslut.

Bärsorbet (10 glas)

Slå alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn smet (värmen
från friktionen smälter bären när ni mixar skapar sorbeten). Tillsätt eventuellt mer citronjuice och socker efter smak. Forma kulor med sked, doppad i varmt vatten. Servera med lite vispad grädde.


Burkpäron med vispgrädde

Öppna burken och häll av lagen. Skär päronen i mindre bitar. Lägg i knäpplocksburkar eller glas. Blötlägg gelatinet. Koka upp en dl päronmust / cider, xanté och smält gelatin. Söta med socker vid behov. Slå på resten av musten / cidern så att päronen täcks. Ställ kallt och låt stelna minst 20 min. Servera med lättvispad grädde, riven choklad och hackad After eight.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi