Hoppa till huvudinnehåll

Fruktchips

Ugnstorkade fruktchips.
Ugnstorkade fruktchips. Ugnstorkade fruktchips. Bild: Svenska Yle/Strömsö florsocker

Fruktchips är som en perfekt korsning av potatischips och godis – frasigt och sött. Det är enkelt att göra själv, det kräver bara lite tid. Det här är ett bra sätt att ta tillvara frukt när den är billig. Det gör heller inget om frukten inte är helt mogen. Med en härlig chokladdipp blir det en annorlunda efterrätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skiva frukten tunt. Det går enklast med en mandolin, men det fungerar också bra med en osthyvel eller kniv. Det går bra att använda andra fasta frukter som gärna kan vara lite syrliga. Stryk äppel- och päronskivorna med en halv citron så att de inte blir bruna.

Bred ut fruktskivorna på silipatplattor (bakplåtspapper av silikon), helst varje fruktsort för sig, eftersom de kan behöva lite olika tid i ugnen. Strö över ett tunt lager med florsocker. Ställ frukten i frysen i ungefär en timme (det här steget kan man hoppa över, men chipsen blir frasigare om man fryser dem först).

Torka sedan i ugnen i 90-100 grader tills de är frasiga. Lägg en handduk mellan ugnen och ugnsluckan så att fukten dras ut. Lösgör chipsen från silipatmattorna och låt svalna på köksbänken. Njut av fruktchipsen med den härliga chokladdippen.

Chokladdipp:

Sjud upp mjölk och vanilj i en kastrull. Vispa äggula, socker och maizena i en skål. Vispa ner lite mjölk i taget i äggblandningen. Sjud upp äggblandningen igen tills den tjocknat. Mixa med hackad choklad. Kyl ner.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi