Hoppa till huvudinnehåll

Potatisefterrätter

Paul och Camilla smakar på tunnpannkakan.
Paul och Camilla smakar på tunnpannkakan. Paul och Camilla smakar på tunnpannkakan. Bild: Svenska Yle / Strömsö' potatisefterrätter

Här kommer vår käraste knöl i några varianter som du kanske inte sett förut. Potatis ger en mustig och djupare smak till kakan. Samtidigt får du användning för dom där ynka tre som blev över från det senaste potatiskoket. Och så en enkel plättsmet med vår vanligaste och viktigaste kolhydrat.

Ingredienser

Anvisningar: 

En enkel plättsmet med vår vanligaste och viktigaste kolhydrat som ger fyllig smak. Potatis ger också en mustig och djupare smak som kaka. Nu får du god användning för dom där ynka tre som blev över från det senaste potatiskoket.

potatiskaka
potatiskaka


Kronans kaka med saffran lättvispad grädde och frysta hallon
Sätt ugnen på 175 grader C. Rör smör, saffran och socker poröst. Tillsätt äggulorna under omrörning. Passera potatis fint, mal mandeln. Rör ner potatis och mandel. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem. Häll smeten i en mjölad bröd form. Grädda kaka i ugn ca 45 - 60 minuter. Skär i skivor och toppa med frysta hallon, lättvispad grädde och pudra med florsocker.

Potatiscrepe med sötad cremefraiche och rårörda blåbär
potatiskaka

Rårör bär och socker i rumstemperatur tills sockret har löst sig. Förvara i en tätslutande burk. Skala potatis och skär i grova bitar. Mixa i matberedare med ägg, mjöl, mjölk, salt och socker till en slät smet. Stek hälften av smöret och rör ut i crepesmeten. Smält lite smör i stekpannan och fördela ut en tunn crepe i varje lagg. Stek frasiga på båda sidor och servera gästerna direkt på tallrik med kalla blåbär och kall kryddig creme fraiche.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi