Hoppa till huvudinnehåll

Lammgryta med kaffe

En portion lammgryta med mos och romanesco garnerad med finklippt persilja. Portionen är serverad i en djup tallrik som är vit med en grön bård.
En portion lammgryta med mos och romanesco garnerad med finklippt persilja. Portionen är serverad i en djup tallrik som är vit med en grön bård. Bild: Yle/Carina Ahlskog lamm,Lammkött,Påskmat,långkok,Gryta,Gryta (Maträtt),maträtt,matrecept

Kaffe och lamm låter kanske som en märklig kombination, men de facto är kaffe en utmärkt smaksättare av just lammkött. Vi rekommenderar varmt romanesco och lätt kokta grönsaker som tillägg.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kaffe och lamm låter kanske som en märklig kombination, men de facto är kaffe en utmärkt smaksättare av just lammkött. När man väl har blandat ihop grytan sköter den sig själv medan man njuter av vårsolen. Be att få lammbogen färdigt urbenad om du inte vill göra det själv.

Grönsakerna går att byta ut till annat men vi rekommenderar varmt romanescon som är en doldis. Lika god som blomkål, men betydligt vackrare. Kokar man grönsakerna som i receptet bevarar man dessutom färgerna.

Mustig lammgryta med smak av kaffe och örter

Stycka köttet i grova bitar. Salta och peppra. Bryn köttet runt om i olivolja i en lergryta / gjutjärnsgryta till mörkbrun färg. Tillsätt lök, vitlök, chili, rosmarin, vin och buljong.

Lägg samtliga kryddor i ett tunt tyg och knyt ihop. Lägg i kryddpåse och lägg på locket. Baka i ugn på 150 grader C i ca tre timmar.

Koka grönsakerna var för sig i kokande lättsaltat vatten (ca 3 minuter) och kyl i kallt vatten.

Smaka av lammgrytan med salt, svartpeppar och lite snabbkaffe. Servera grytan med värmda grönsaker, persilja och nybakat bröd (eller blanda grönsaker med lammgrytan och toppa med persilja).

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi