Hoppa till huvudinnehåll

Fylld lammstek med citron, örter och getost

Kenneth Nars serverade läcker lammstek påsken till ära. Testa på den här varianten!

Ingredienser

Anvisningar: 
Gör såhär:

1. Om lammsteken inte är urbenad kan du be köttmästaren göra det eller bena ur den själv- lägg den med inre lårsidan uppåt och skär upp köttet mot lårbenet. Använd en liten vass kniv, en puukko duger bra, och fläk loss köttet närmast benet. Viktigast är att köttet håller ihop i ett stycke. Skär upp tjocka köttstycken och vik ut till ett någorlunda jämnt platt stycke kött med skinnsidan neråt.

2. Peppra rejält, salta lätt, strö över hackad persilja, smulad getost, några tunna skivor vitlök och 1/4 av citronen med skal i tunna skivor.

3. Vik över ena sidan av köttstycket och pressa ihop. Gnid in köttets yta med citronsaft, strö över rosmarin, skivad vitlök, salt och peppar. Skiva resten av citronen och lägg på steken och ringla över 1 dl olivolja.

4. Fäst köttet i kanterna med grillpinnar eller kläm ihop köttstycket mellan ett halster eller två ugnsgaller som fixeras med bommullssnöre eller ståltråd.

5. Så här långt kan köttet förberedas 24 timmar innan stekning och ställas kallt.

6. Ta ut köttet några timmar innan tillredning. Grilla köttet på utegrill eller stek i ugn i 200 grader i cirka en timme tills innertemperaturen visar 60-62 grader (medium). Pensla med olivolja under stekningen. Om köttet grillas vänder man på steken var femte minut, så att köttet grillas jämnt men inte bränns på ytan.

7. Låt köttet vila i cirka 15 minuter, skär upp och servera med t.ex. rödvinssås, ärter med mynta och rotfruktsgratäng.

Gröna ärter med färsk mynta

1. Lägg ärterna i en stekpanna eller kastrull. Häll över 2 dl vatten och sjud i cirka fem minuter, tills ärterna knappt blivit mjuka.
2. Häll ur vattnet, håll ärterna i pannan och lägg i smöret, myntan, citronsaften, salt och peppar.
3. Hetta upp ärterna, rör om och servera till lammstek.

Recept: Kenneth Nars

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi