Hoppa till huvudinnehåll

Jägarbiff (matdesign)

Pommes duchesse
Pommes duchesse Bild: Svenska Yle/Strömsö pommes duchesse

Vi är vana att se den på bensinstationerna. En enkelt och fantasilöst upplagd version på en billig köttbit - Jägarbiffen. Här kommer den i en upphottad version. Grisfilén görs till rullader och potatisen till Pommes duchesse. Duchessen serveras dessutom i en champinjonhatt.

Ingredienser

 • 4 skiva grisyttrefilé- utbankad
 • 4 matsked (msk) lök- karamelliserad
 • 8 skiva lufttorkad skinka
 • 4 kvist timjam
 • 4 st grön sparris
 • salt
 • svartpeppar
 • 7 st champinjon- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • 7 st mandelpotatis- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • 1 st äggula- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • 3 matsked (msk) olivolja- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • 1 klyfta vitlök- tunt hyvlad, Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • 7 kvist timjam- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • 7 skiva smör- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • 3 matsked (msk) färskrivet bröd- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • havssalt- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
 • svartpeppar- Champinjon och potatis duchesse med färskrivet bröd och timjan
Anvisningar: 

Vi är vana att se den på bensinstationerna. En enkelt och fantasilöst upplagd version på en billig köttbit - jägarbiffen. Här kommer den i en upphottad version. Grisfilén görs till rullader och potatisen till en duchessesmet. Pommes duchesse är en klassisk fransk rät där man blandar potatis med ägg till en massa som man bakar av. Här serveras duchessen i en champinjonhatt. Festlig förmånlig fredagsmat t.ex.

gris ytterfile med skinka och sparris

Grisrullad med champinjonduchesse och lökvinägrett

Stryk köttet med löken, riv timjan över. Täck med skinka, lägg en sparris på varje filé och rulla ihop, bind upp och förstek dem gyllenbruna. Baka i ugn på cirka 200 grader C i cirka 10 min. Tag ut och låt svalna. Skär i skivor.

potatisduchesse i champinjon

Champinjon- och potatisduchesse med färskrivet bröd och timjan

Knäck ur foten på champinjonen och lägg svampen upp och ner på en olivoljesmörjd plåt. Lägg en skiva vitlök och lite timjan i varje champinjon. Salta och peppra. Täck med smörskivor. Baka i ugn på 200 grader C cirka 10-15 min tills mjuka och gyllene. Använd svampbuljongen som kommer ur svamparna till sås tillsammans med stekt lök, lite vinäger och lätt kokta morötter och sparris..

Skala och sjud potatis försiktigt i lättsaltat vatten. Häll av och pressa. Tillsätt äggula och olivolja. Smaka av med timjan, salt och peppar. Spritsa potatispuren i svamphattarna.Täck puren med mycket nyrivet färskbröd. Gratinera i ugn under grillelement tills ytan är frasig på 200 grader C i ca 10 min.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi