Hoppa till huvudinnehåll

Grön sparris med hollandaise

Sparris med hollandaissås
Sparris med hollandaissås Bild: Wikimedia / Amadscientist CC BY-SA hollandäs

Kenneth Nars bjöd på sparris i Min Morgon 20.4.2012 och Micke Björklund visade hur man gör en härlig hollandaise och hur den inte skär sig. Sparris är en fin grönsak som är startskottet för vårens primörer. Och visst har vi fin sparris också i Sverige och Finland - den har dessutom en ännu grönare, sötare smak än den som flygs in från södra Europa. Bland alla goda såser som passar med sparris tycker jag att en klassisk hollandaise är oslagbar.

Ingredienser

  • grön sparris
  • salt
  • ruccola- (till garnering)
  • 2 matsked (msk) gul lök- finhackad (till hollandaise-såsen)
  • 0.5 klyfta vitlök- (till hollandaise-såsen)
  • 4 matsked (msk) vitvinsvinäger- (till hollandaise-såsen)
  • 2 matsked (msk) vatten- (till hollandaise-såsen)
  • 3 st äggula- (till hollandaise-såsen)
  • 6 deciliter (dl) smör- (till hollandaise-såsen)
  • salt- (till hollandaise-såsen)
  • peppar- (till hollandaise-såsen)
Anvisningar: 

Sparris är en fin grönsak som är startskottet för vårens primörer. Och visst har vi fin sparris också i Sverige och Finland - den har dessutom en ännu grönare, sötare smak än den som flygs in från södra Europa. Bland alla goda såser som passar med sparris tycker jag att en klassisk hollandaise är oslagbar.

GÖR SÅ HÄR:

1. Skala sparrisen från knoppen och neråt. Detta är inte nödvändigt, men det gör att sparrisen smakar godare och ser finare ut. Skalen kan man koka en soppa på.
2. Blanchera sparrisen i lättsaltat vatten i några minuter. De skall ännu vara lite krispiga i stammen. Lägg upp på fat och klicka hollandaisen på. Garnera med lite ruccola.

HOLLANDAISE

1. Smält smöret i en kastrull. Häll över det gula smöret i en skål så att den vita bottensatsen blir kvar och släng den.
2. Koka upp lök, pressad vitlök, vinäger och vatten så att bara två matskedar återstår av vätskan.
3. Ta kastrullen av värmen och vispa i tre äggulor under kraftig vispning tills den blir fluffig.
4. Ta kastrullen från värmen och häll sedan i smöret lite i taget, även det under kraftig vispning.
5. Smaka av såsen med salt och peppar och servera.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi