Hoppa till huvudinnehåll

Brownie cupcakes med chokladfrosting

Cupcakes har varit på modet redan en tid, men det finns inget godare än att baka sina egna och dessutom spritsa med smaskig chokladfrosting.

Ingredienser

  • 120 gram (g) mörk choklad- 70% kakaohalt, använd gärna mintchoklad för mintsmak på dina cupcakes
  • 120 gram (g) smör
  • 250 gram (g) socker
  • 3 st ägg- stora
  • 100 gram (g) mjöl
  • 120 gram (g) mörk choklad- 70% kakaohalt (till frostingen)
  • 150 gram (g) smör- mjukt (till frostingen)
  • 150 gram (g) florsocker- (till frostingen)
Anvisningar: 

1. Placera ut pappersformar på plåt.

2. Sätt ugnen på 180 grader.

3. Smält smöret chokladen tillsammans med smöret i en kastrull på spisen på svag värme. Rör om nu och då medan chokladen och smöret smälter.

4. Låt choklad-smörblandningen svalna en aning.

5. Rör ner sockret i blandningen.

6. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ordentligt mellan varje ägg.

7. Rör ner mjölet.

8. Fördela smeten i formarna. Smeten är väldigt lös så enklast är det att spritsa smeten i formarna.

9. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

10. Låt svalna och dekorera med chokladfrosting och dekorationer enligt önskemål.

Chokladfrosting

Smält chokladen i en värmetålig skål mikron – ca 30 sekunder i taget, rör om emellan och låt svalna medan du vispar smör och florsocker. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och vispa slät. Om frostingen verkar för lös för att spritsa kan du sätta till lite mera florsocker.

Börja med att spritsa ute på kanten och cirkla inåt!

Toves tips innan du börjar baka muffins

Läs igenom receptet och kolla att du har alla ingredienser!

Det blir exaktare resultat genom att väga än att mäta ingredienser, så en liten digital hushållsvåg är bra att ha.

Ta fram smör och ägg ur kylskåpet i god tid, rumsvarma ingredienser vispas bättre. I recept står det ofta mjukt smör och det betyder just rumsvarmt smör, d.v.s. inte smält smör.

De enklaste råvarorna blir de godaste bakverken så använd smör och inte margarin, grädde och inte vegetabiliska fettblandningar, riktig citron och inte citronarom o.s.v.!

Förbered sådant som kan förberedas, t.ex. som att riva citronskal och hacka choklad.

En muffinsplåt är bra att ha då den gör att formarna håller formen fint medan de gräddas. Är formarna stadiga kan det funka med dubbla formar också.

Två skedar är bra hjälpmedel då du fördelar smeten i formar. Smet som är lös är enklast att spritsa i formarna. Formarna fylls vanligtvis till ca 2/3 – 3/4 med smet.

Om du vill dekorera dina bakverk kan du göra dekorationerna i god tid, flera dagar eller t.o.m. veckor innan. Förvara dekorationerna i rumstemperatur skyddade från ljus och damm.

Cupcakesen kan du baka och spritsa med frosting en dag innan de skall ätas, förvara dem då i kylskåp i en ask med lock på. Har du ont om tid går cupcakes bra att göra i god tid och frysa ned med eller utan frosting. Strössel eller dekorationer av marsipan eller sockermassa läggs helst på samma dag cupcakesen äts, och om de är spritsade med frosting som inte innehåller smör är det bäst att lägga på dekorationerna strax innan serveringen, annars finns det risk att dekorationerna tappat både färg och form när det är dags att servera cupcakesen.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi