Hoppa till huvudinnehåll

Kalvdans

Potion med kalvdans
Potion med kalvdans Bild: Yle/Strömsö recept,Strömsö,Paul Svensson,Kalvdans

Kalvdans är en krämig och lätt pudding som görs på råmjölk, den första mjölken då kon har kalvat. Den är så proteinrik att den stelnar som en pudding vid upphettning.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det här är en härlig, traditionell efterrätt med långa anor som tyvärr håller på att försvinna. Det är en krämig och lätt pudding som görs på råmjölk, den första mjölken då kon har kalvat. Den är så proteinrik att den stelnar som en pudding vid upphettning. Det är svårt att få tag på råmjölk eftersom mjölkgårdarna inte får sälja den opastöriserade mjölken i större omfattning, utan enbart till privatpersoner. Det är definitivt värt besväret att försöka få tag på lite råmjölk för att testa det här receptet!

Gör så här:

Vispa ihop mjölk, grädde, socker och kryddor. Värm långsamt tills mjölken börjar tjockna. Tjocknar den snabbt kan man späda smeten med lite grädde, tjocknar den bara lite kan man lägga till ett par äggulor för att få en bra konsistens. Häll upp i en ugnsfast form och grädda kalvdansen i vattenbad i 120 grader i ungefär en och en halv timme. Låt kalvdansen svalna och servera med bärkompott och vispgrädde.

Fuskig kalvdans

För den som inte lyckas få tag på råmjölk och inte har smakat äkta kalvdans någon gång är fuskig kalvdans ett alternativ. Det går att få en liknande konsistens men smaken är något annorlunda eftersom råmjölken ger ifrån sig en sötaktig vassle som är väldigt karakteristisk för kalvdans.

Gör så här:

Vispa äggen med lite mjölk. Vispa ner mjölkpulvret till en slät smet och rör i resten av mjölken. Blanda i kryddorna och häll upp smeten i en ugnsfast form. Grädda den fuskiga kalvdansen i vattenbad i 120 grader i en och en halv timme.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi