Hoppa till huvudinnehåll

Glassbar

En hand som håller ett hemlagat glassrån fyllt med jordgubbssorbet, grädde, jordgubbar och choklad.
En klassisk "kröllebölle" med nygräddat rån, jordgubbssorbet och vaniljglass. Sommar i en strut. En hand som håller ett hemlagat glassrån fyllt med jordgubbssorbet, grädde, jordgubbar och choklad. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,glass,sorbet,Glasstrut,jordgubbe,efterrätter

Paul gör hemlagad glass och nygräddade strutar med omsorg. Här får du receptet till äkta kröllebölle, Pauls barndomsfavorit. Det är en glassportion med vaniljglass, jordgubbssorbet, vispgrädde, jordgubbssylt, små chokladkyssar och hemlagade glassrån.

Ingredienser

Anvisningar: 

När Paul bjuder på glass gör han allt med ordning och då smakar det också himmelskt. Det är inte bara glassen som görs med omsorg, också strutarna ska vara hemlagade, helst nygräddade. Då glassen står i centrum tar det sin tid och det behövs en del extra tillbehör, men Paul har också tips för den som inte vill satsa på en egen glassmaskin eller får tag i ett rånjärn.

Med de här recepten kan man göra en äkta kröllebölle, Pauls barndomsfavorit. Det är en glassportion med vaniljglass, jordgubbssorbet, vispgrädde, jordgubbssylt, små chokladkyssar och hemlagade glassrån.

Vaniljglass:

Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Skrapa ur vaniljstängerna och rör ner i gräddblandningen. Sjud upp. Vispa äggulor och socker i en annan kastrull. Tillsätt den varma vaniljmjölken under omrörning och sjud upp blandningen till 84 grader C. Sila och tillsätt det blötlagda gelatinbladet. Kyl ner blandningen. Kör i glassmaskin enligt anvisningarna. I en liten hemmaglassmaskin räcker det här receptet till två satser. Låt stå i frysen några timmar.

Jordgubbssorbet:

Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Koka upp jordgubbarna i lagen tillsammans med jordgubbsmonin eller -koncentratet. Mixa med stavmixer och tillsätt det blötlagda gelatinbladet. Smaka av med citron. Låt svalna. Frys under omrörning med ballongvisp. Rör om ungefär var 30 minut för att den inte skall bli isig. Det går också bra att göra sorbet i glassmaskin.

En ställning med hemlagade glasstrutar.
En ställning med hemlagade glasstrutar. Bild: Yle/Carina Ahlskog Glasstrut,Rån,efterrätter,Strömsö

Rån:

Smält smöret och låt det svalna. Vispa upp äggen, tillsätt sockret och vispa tjockt och pösigt.
Vispa ner smöret (förutom bottensatsen). Blanda vetemjöl och potatismjöl. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och vänd in den med en slickepott. Rör ner vatten till en tjock smet. Tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns för tjock. Låt smeten stå 15 minuter innan den gräddas.
Klicka ut smeten i hett rånjärn och grädda gulbruna kakor, forma genast till strutar då de tas ur järnet. För att få en bra strut kan man göra en mall av kartong som man formar rånet på.

Ställ strutarna i ett glas i varandra eller dylikt för att behålla formen tills de har svalnat. Rånen håller minst ett par veckor i rumstemperatur, förvara dem luftigt.

Om man inte har tillgång till ett rånjärn kan man göra rån i ugnen. Klicka ut smeten till tunna flarn på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i 150 grader C i ca 10 minuter. Grädda högst två rån åt gången eftersom de måste formas medan de är varma och de svalnar snabbt.

TIPS!

God glass för den late!

Kör en köpt vaniljglass i mixern för att slå ut överflödig luft (de flesta köpta glassarna innehåller mycket luft). Smaksätt med gräddfil om du vill bjuda på en lite syrligare glass. Vill du förstärka vaniljsmaken kan du koka upp lite vanilj och grädde och blanda i glassen. Smaksättningarna kan varieras i det oändliga. Ställ glassen i frysen en stund tills den är lagom mjuk.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi